Henkilöstön sitoutuminen ja kokemus työn merkityksellisyydestä yrityskaupoissa - Autio, Elina (My University, 2025)
Yritysten toimintaa ohjaa pyrkimys varmistaa toiminnan jatkuvuus ja saavuttaa tuloksellisuutta. Yrityskauppa on yksi keino näiden tavoitteiden toteuttamiseen. Suomessa yrityskauppojen määrä on kasvanut viime vuosina. Tämä kertoo yrityskauppojen merkittävästä roolista elinkeinoelämässä sekä niiden vaikutuksesta suureen joukkoon työntekijöitä. Yrityskauppojen yleistyessä henkilöstön onnistunut integroituminen uuteen organisaatioon on keskeinen osa kaupan onnistumista. Integraatioprosessi vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta. Integraatioprosessin yhteydessä on tärkeää huomioida henkilöstön tunteet ja suhtautuminen muutoksiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yrityskaupan yhteydessä uuteen organisaatioon siirtyvä henkilöstö kokee työn merkityksellisyyden ja sitoutumisen. Näitä ilmiöitä lähestytään eri näkökulmista selvittämällä, miten työntekijät itse määrittelevät merkityksellisyyden ja sitoutumisen, niihin vaikuttavat tekijät sekä mihin he kokevat sitoutumista. Lisäksi huomioidaan rajatusti heidän kokemuksensa integraatiovaiheesta. Keskeinen tarkastelun kohde on siirtymävaiheen vaikutus työn merkityksellisyyteen ja sitoutumisen kokemuksiin sekä mahdollisesti niissä ilmenevät muutokset ja onko muutokseen mahdollista vaikuttaa jotenkin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena haastattelemalla yhdeksää henkilöä, jotka siirtyivät yrityskaupassa uuteen organisaatioon marraskuussa 2024. Haastattelut toteutettiin helmikuussa 2025. Aineiston analyysi toteutettiin sisältöanalyysimenetelmällä. Tutkimuksen mukaan työn merkityksellisyys rakentuu kiinnostavuudesta, kehittymismahdollisuuksista, vaikutusmahdollisuuksista ja työyhteisön tuesta, kun taas sitoutuminen liittyy läheisesti merkityksellisyyden kokemukseen, yhteisiin tavoitteisiin ja tulevaisuuden näkymiin. Nämä ilmiöt kietoutuvat toisiinsa ja niihin vaikuttavat tekijät ovat pitkälti samankaltaisia. Sitoutumisen kohteiden määrittely osoittautui haastavaksi, mutta työtehtävät ja asiakkaat nousivat keskeisimmiksi kohteiksi. Yrityskauppa herätti voimakkaita tunteita ja aiheutti osalle haastateltavista notkahduksen työn merkityksellisyyden ja sitoutumisen kokemuksissa, vaikka käytännön siirtymä sujui pääosin hyvin. Integraatioprosessin suunnitelmallisuus ja viestinnän sävy osoittautuivat keskeisiksi tukeviksi tekijöiksi, mutta samalla korostui tarve realistiselle ja avoimelle tiedottamiselle. Edellä mainitut tutkimustulokset voivat olla hyödyllisiä suunniteltaessa integraatioprosessia. Tutkimustulokset huomioimalla siirtyvä henkilöstö todennäköisesti kokee helpommin työnsä edelleen merkitykselliseksi sekä sitoutuvat nopeammin uuteen organisaatioon.
Keywords: sitoutuminen (toiminta); yrityskaupat; johtaminen; organisaatiot; henkilöstö; liikkeenluovutus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|