ERP-järjestelmän hyödyntäminen varastopaikan automaattisessa osoittamisessa - Rintanen, Benjamin (My University, 2026)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten yrityksen käytössä olevaa toiminnanohjausjärjestelmää (Microsoft Dynamics 365, D365) voidaan kehittää tukemaan tuotannosta valmistuvien tuotteiden itseohjautuvaa ja optimaalista varastopaikan osoittamista. Tutkimuksen aihe on saatu keskisuurelta muoviteollisuuden yritykseltä, joka on kohdannut haasteita uuden ERP-järjestelmän varastohallinnan toiminnoissa. Automaattinen varastopaikan ehdottaminen on yrityksen kannalta merkittävä kehityskohde, sillä nykyinen manuaalinen prosessi aiheuttaa viiveitä, virheiden riskejä sekä heikentää varastoinnin tehokkuutta. Tutkielmassa ongelmaa käsitellään sekä teoreettisesta että empiirisestä näkökulmasta. Teoreettisessa osiossa tarkastellaan ERP-järjestelmien sekä varastohallinnan keskeisiä periaatteita ja niiden välistä yhteistyötä. Empiirisessä tutkimuksessa analysoidaan yrityksen nykytilaa sekä varastoprosesseja, tunnistaen varastopaikan automaatioon liittyviä keskeisiä haasteita. Tutkimuksessa arvioidaan kolmea eri vaihtoehtoa: järjestelmän sisäisiä varastohallinnan toiminnallisuuksia, järjestelmän laajennuksia sekä ulkoisen varastonhallintajärjestelmän (WMS) käyttöönottoa. Tutkimustulosten perusteella kaikki tarkastellut vaihtoehdot tarjoavat toimivan tavan automaattiseen varastopaikan osoittamiseen, mutta ongelman ratkaisu riippuu yrityksen resursseista, varaston rakenteesta ja järjestelmäympäristöstä. Tutkielman johtopäätöksenä esitetään, että optimaalisin ratkaisu kohdeyrityksen tarpeisiin on hyödyntää ensisijaisesti Microsoft Dynamics 365-järjestelmän sisäisiä varastohallinnan ominaisuuksia. Tämä vaihtoehto mahdollistaa varastopaikkojen itseohjautuvuuden kustannustehokkaasti ja hallitusti osana olemassa olevaa ERP-järjestelmää ilman erillisten järjestelmien tai laajennusten käyttöönottoa.
Keywords: yritykset; toiminnanohjausjärjestelmät; järjestelmät; logistiikka; automaatio; tuotanto; toiminnanohjaus (organisaatiot); prosessit; tietojärjestelmät; varastointi; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Industrial Management and Information Systems|