Strateginen päätöksenteko muuttuvassa toimintaympäristössä - Vesiluoma, Sari (My University, 2013)
Strateginen päätöksenteko, eli päätökset, jotka ovat pohjana organisaation strategiaa laadittaessa, ovat yleensä päätöksiä, joilla tulevaisuutta yritetään hahmottaa 3–10 vuo-den aikajänteellä. Hyvien päätösten teko edellyttää tietoa, ymmärrystä ja ennakointia toimintaympäristön muutoksista ja niiden vaikutuksista toimintaan. Tilanteessa, jossa organisaation toimintaympäristö on suuressa muutoksessa, myös muutosten ennakoinnin rooli painottuu eri tavalla kuin vakaammassa tilanteessa. Tällaisessa tilanteessa or-ganisaation tavoiteasetanta on haasteellista. Mihin strateginen päätöksenteko voi tällöin perustua? Muuttuvassa toimintaympäristössä on tärkeää ymmärtää mitkä asiat vaikuttavat organi-saation tulevaisuuteen. Tällaisessa tilanteessa olisi vaikea määritellä organisaatiolle vain yksi mahdollinen tulevaisuudentila tavoitteineen. Sen sijaan, tulevaisuutta voidaan hahmottaa kuvaten erilaisia mahdollisia tulevaisuudentiloja. Skenaariomenetelmiä hyö-dyntämällä voidaan tuottaa kuvauksia mahdollisista tulevaisuudentiloista ja poluista niihin. Tämän tutkimuksen empiirinen osio on tehty sairaanhoitopiirissä. Terveydenhuollon toimintaympäristö on, taas kerran, suurten muutosten kohteena sen järjestämistä laa-jemmin mietittäessä ja kuntien rahoitustilanteen jatkuvasti edelleen kiristyessä. Tutki-musmenetelmänä on toimintatutkimus. Tutkimuksen päätuloksena on tapa yhdistää skenaariotyö ja strategisen päätöksenteon malli. Lisäksi tuloksena ovat mm. kohdeorganisaatiolle luodut skenaariot. Tässä tutki-muksessa skenaariomenetelmä tuottaa merkittävän määrän uutta tietoa ja ymmärrystä. Se luo perustan strategiselle päätöksenteolle ja päätösten tulosten toteutumisen seurannalle. Skenaarioita työstettäessä organisaation johdon ymmärrys tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä kasvaa ja skenaariot laajentavat organisaation yhteistä kieltä tulevaisuuteen liittyvässä päätöksenteossa ja sen valmistelussa.
Keywords: Päätöksenteko; strategia; skenaariot; muutos; tieto; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|