Korot, inflaatio ja korkoero osaketuottojen indikaattoreina Suomessa - Wawerek, Heinz-Jürgen (My University, 2004)
Perinteisten osakkeiden arvonmääritysmallien diskonttovaikutuksen perusteella korkojen ja osaketuottojen välisen suhteen tulisi olla negatiivinen eli korkojen laskiessa osaketuottojen tulisi nousta ja päinvastoin. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt korkojen vaikutus osaketuottoihin diskonttomallien osoittajan eli yhtiöiden tulosten välityksellä. Tämä korkojen ja tulosten suhde näyttäisi olevan positiivinen, joten se saattaa vaikuttaa heikentävästi korkojen ja osaketuottojen väliseen negatiiviseen suhteeseen. Inflaation ja osaketuottojen välisestä suhteesta on esitetty monia teorioita. Aiempien teorioiden mukaan suhteen tulisi olla positiivinen, kun taas myöhäisempien teorioiden mukaan suhteen tulisi olla negatiivinen. Pitkän koron ja lyhyen koron erotuksena laskettavan korkoeron ja osaketuottojen välisen suhteen tulisi teorian mukaan olla positiivinen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia yllämainittujen suhteiden olemassaoloa. Lisäksi tutkimuksen tarkoitus on lisätä tietoa näiden suhteiden käyttäytymisestä yli ajan. Tutkimuksen pääpaino on lyhyissä markkinakoroissa. Lisäksi tutkimukselle antaa mielenkiintoisen lisänäkökulman Suomen vaiheittainen liittyminen EMUun 1990-luvulla. Tutkimus suoritettiin regressioanalyysillä neljännesvuosiaineistolla ajanjaksolta 1987-2003. Muuttujien välistä suhdetta tutkittiin eri viiverakenteilla. Tutkimuksen perusteella korkojen ja osaketuottojen suhde näyttäisi olevan negatiivinen. Samankaltaisia tuloksia saatiin myös inflaation osalta. Tulokset tukivat myös teoriaa, jonka mukaan korot vaikuttavat myös diskonttomallien osoittajan välityksellä osakkeen arvonmuodostukseen. Lisäksi lyhyillä markkinakoroilla tutkittiin, onko Suomen liittymisellä EMUun ollut vaikutusta tarkasteltavaan relaatioon. Näyttäisi siltä, että liittyminen EMUun ja oman rahapolitiikan itsenäisyyden menettäminen on heikentänyt korkojen ja osaketuottojen välistä relaatiota. Korkoeron ja osaketuottojen suhde näyttäisi aluksi olevan positiivinen, jonka jälkeen relaatio muuttuisi negatiiviseksi.
Keywords: Osaketuotot; korot; inflaatio; aikarakenne; korkoero; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|