TIETOHALLINTOJOHTAMISEN SISÄLLÖLLINEN MUUTOS PANKKITOIMIKENTÄLLÄ 2010-LUVULLA - Marttila, Teemu (My University, 2021)
Tämä tutkimus käsittelee tietohallintojohtamisen muutosta 2010-luvun pankkiliiketoiminnassa. Tutkimuksessa haettiin vastausta kahteen tutkimuskysymykseen: 1) Mitkä tekijät ovat muuttaneet tietohallintojohtamista pankkiliiketoiminnassa 2010-luvulla? 2) Minkälaisia ovat tietohallintojohtajalta edellytettävät kompetenssit pankkiliiketoiminnassa? Tutkimuksen kohteena olivat Suomessa toimivien pankkien tietohallintojohtajat. Teoriaosuudessa käyn läpi tiedon, tietohallinnon, tiedolla johtamisen sekä kompetenssipohjaisen johtamisen osa-alueet sekä kuvaan tietohallintojohtajan roolia pankkitoimikentällä. Tutkimuksen aineisto koostuu haastatteluista, ajankohtaisista artikkeleista ja blogiteksteistä sekä pankkien virallisista dokumenteista. Artikkelit ja blogitekstit sekä toimintadokumentit täydensivät haastatteluaineistoa, jotta saatiin kattava kuva tietohallintojohtajan työstä. Käytän abduktiivista tutkimusmenetelmää, joka tarkoittaa, että aineistosta on noussut teemoja, joiden perusteella olen etsinyt niihin soveltuvaa teoriataustaa ja sen jälkeen ole lukenut vuorotellen aineistoa ja teoriaa, joiden pohjalta tutkimus on edennyt. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tietohallintojohtamisessa on tapahtunut selkeä muutos 2010-luvun pankkiliiketoiminnassa, joka on vaikuttanut tietohallintojohtajan tehtävänkuvaan. Suurimmat muutokset tietohallintojohtajan roolissa ovat liiketoiminnan korostuminen sekä digitalisaation luomat uudet mahdollisuudet kehittää liiketoimintaa. Näiden muutosten johdosta tietohallintojohtajan rooli on muuttunut eräänlaiseksi hybridijohtajaksi, joka on noussut uuteen arvoon yritysten hierarkiassa. Tietohallintojohtajalta vaadittavat kompetenssivaateet ovat muuttuneet suuntaan, jossa tietohallintojohtajalta vaaditaan liiketoimintatuntemusta, teknistä osaamista sekä sujuvaa vuorovaikutusta.
Keywords: tieto; tietohallinto; tietohallintojohtajat; digitalisaatio; pankkiala; johtaminen; strateginen johtaminen; fi=Tietotekniikka|en=Computer Science|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|