Vaihtopäällysteiden käsittely IFRS-tilinpäätöksessä - case Oy Hartwall Ab - Kujala, Mika (My University, 2005)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten erilaisia omaisuuseriä tulkitaan IFRS-tilinpäätöksessä verrattuna aikaisempaan suomalaiseen kirjanpito- ja tilinpäätöskäytäntöön. Tutkimusongelmana on luokitella millaiseksi omaisuuseräksi panimoiden uudelleen käytettävät päällysteet luokitellaan IFRS-standardien mukaisesti. Jos omaisuuserä vaihtuu, tutkitaan mitä vaikutusta tällä muutoksella on valittuihin tunnuslukuihin. Tutkielma pohjautuu siihen, että eurooppalaisten noteerattujen yritysten on pakko laatia konsernitilinpäätöksensä kansainvälisten IFRS-standardien mukaan viimeistään vuodesta 2005 alkaen. Empiirinen tutkimusaineisto on kerätty pääasiassa panimoteollisuudesta sekä kotimaasta että EU:n alueelta ja yksittäisenä tutkimuskohteena on ollut Oy Hartwall Ab. Tutkimusaineistona on käytetty pääosin vuoden 2002 tilinpäätöstä. Tällöin Hartwall viimeisen kerran raportoi Helsingin pörssiin, ennen kuin Hartwall siirtyi osaksi kansainvälistä Scottish & Newcastle -konsernia. Tulosten mukaan voimassa olevien IFRS-standardien mukaisesti panimoiden on siirrettävä uudelleen käytettävät vaihtopäällysteet vaihto-omaisuudesta käyttöomaisuuteen. Hartwallin kohdalla siirron yhteydessä päällysteet uudelleenarvostettiin, joka merkitsi yli 11 miljoonan euron kulukirjausta poistoihin ja arvonalentumisiin. Uudelleenarvostamisesta seurannut arvonalentuminen heikensi viidestä valitusta tunnusluvusta neljää. Johtopäätöksenä standardissa todettiin nykyisin olevan liian paljon joustokohtia, mikä heikentää merkittävästi tilinpäätösten vertailukelpoisuutta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Keywords: IFRS; vaihto-omaisuus; käyttöomaisuus; arvonmääritys; tunnusluvut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|