Julkisen organisaation viestintäilmasto organisaatiomuutoksen jälkeen - Suomela, Minna-Leena (My University, 2008)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen viestintäilmasto organisaatiomuutoksen kokeneessa Vaasan sosiaali- ja terveysvirastossa on tutkimushetkellä. Tutkimuksessa tarkastellaan viestintäilmastoa viraston tiedonkulun ja viestintäsuhteiden toimivuuden kautta. Lisäksi tarkastellaan henkilöstön työssä viihtymistä. Tutkimuksella halutaan selvittää myös, onko virastossa toisistaan poikkeavia viestintäilmastoja. Tätä tarkastellaan viraston eri yksiköiden eli tulosalueiden perusteella. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, mitä mieltä vastaajat ovat virastojen yhdistämisestä ja sen tuomista vaikutuksista, kun yhdistämisestä on kulunut kaksi vuotta. Tutkimuksen aineisto koostuu sosiaali- ja terveysviraston henkilökunnan vastauksista kyselylomakkeeseen, johon vastasi yhteensä 118 viraston työntekijää. Tutkimuksen vastausprosentti on 39. Tutkimuksen aineisto käsiteltiin tilastollisin menetelmin ristiintaulukoimalla aineistoa tulosalueiden ja entisen työskentelyviraston perusteella. Tutkimuksessa saatiin selville, että virastossa ollaan joiltakin osin melko tyytymättömiä tiedonkulkuun. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat johdon tiedottaminen sekä eri tulosalueiden välinen tiedonkulku. Jonkin verran on tyytymättömyyttä myös esimiehen tiedotukseen. Ilmapiiriä pidetään suurimmaksi osaksi hyvänä ja työssä viihdytään suhteellisen hyvin. Tutkimuksessa selvisi myös, että tulosalueiden välillä on eroja viestintäilmastoissa. Virastojen yhdistämisestä saatiin selville, että se on vaikuttanut melko vähän tavallisen työntekijän arkeen, sillä vastaajat eivät ole huomanneet yhdistämisen tuoneen juurikaan muutoksia työhönsä.
Keywords: Julkisyhteisöt; muutos; organisaatioviestintä; viestintäilmasto; viestintäkulttuuri; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|