LIIKEARVON MERKITYS YRITYKSEN SUBSTANSSIN JA VAPAAN KASSAVIRRAN MARKKINA-ARVOON: Tutkimus Helsingin Pörssistä vuosilta 2005-2008 - Saari, Janne (My University, 2009)
EU:n alueella julkisesti noteerattujen yritysten taseissa olevan liikearvon käsittelymenetelmä muuttui vuoden 2005 alusta lukien merkittävästi kansainvälisen IFRS -standardiston voimaan astumisen johdosta. IFRS 3 - standardin mukaan liikearvo on varallisuutta, jota testataan vuosittain tai useammin, mikäli tarvetta tulee. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, onko liikearvon määrä taseessa vaikuttanut noteerattujen yritysten substanssin ja kassavirran markkina-arvoon. Selvitys tehdään käyttäen hyväksi taseista laskettua P/B –lukua ja P/FCF –lukua. Tutkimusaineisto koostuu yhteensä 68 Helsingin pörssissä (OMHX) noteeratun yrityksen tilinpäätöstiedoista aikavälillä 1.1.2005 – 31.12.2008. Tutkimuksessa käytetään Kruskal-Wallisin testiä, jonka avulla testataan ryhmittelymuuttujien avulla, onko P/B- tai P/FCF –lukujen jakaumissa tilastollisesti merkitseviä eroja. Tutkimuksessa saatujen tulosten perusteella ei voida sanoa, että liikearvo vaikuttaisi P/B –lukuun tai P/FCF –lukuun. Saatujen tulosten perusteella liikearvo on omaisuuserä, joka ei vaikuta kyseisiin tunnuslukuihin.
Keywords: liikearvo; liikearvon testaus; P/B -luku; P/FCF -luku; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|