Päivittäistavarakauppojen layoutin merkitys asiakkaan ostopäätökseen - Pekuri, Aarni (My University, 2026)
Päivittäistavarakaupat ovat merkittävä osa niin vähittäiskauppaa kuin ihmisten arkea. Kilpailu alalla kasvaa ja asiakaskokemuksen merkitys korostuu. Päivittäistavarakaupat pyrkivät vaikuttamaan eri keinoilla asiakkaiden tekemiin ostopäätöksiin. Yksi keskeisimmistä vaikutuskeinoista on layout. Layoutilla tarkoitetaan päivittäistavarakauppaympäristössä sitä, kuinka kaupan eri osastot, kuten hyllyt ja käytävät on aseteltu tuotteineen myymälätilaan. Layout vaikuttaa kuluttajien liikkumisen sekä asioinnin lisäksi myös tuotteiden näkyvyyteen, jolla on suora yhteys kuluttajakäyttäytymiseen ja ostopäätöksiin. Päivittäistavarakaupoissa tehdyt ostopäätökset syntyvät usein vasta myymälässä, jolloin impulssiostosten todennäköisyys kasvaa. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella päivittäistavarakauppojen layoutin merkitystä asiakkaan ostopäätökseen. Kuinka asiakas päätyy tiettyihin valintoihin myymälälayoutin seurauksena ja kuinka päivittäistavarakauppa voi käyttää layoutia kilpailukeinonaan. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, joka perustuu aiempaan kansainväliseen tieteelliseen tutkimuskirjallisuuteen. Tutkielmassa tarkastellaan esimerkiksi erilaisia layout-malleja, asiakkaan liikkumista myymäläympäristössä, tuotteiden esillepanoa ja sijoittelua, impulssiostamista ja ostokäyttäytymistä päivittäistavarakauppaympäristössä. Tiivistäen, layoutilla on merkittävä vaikutus asiakkaiden ostokäyttäytymisessä. Tutkielman keskeisiä havaintoja ovat erityisesti tuotteiden näkyvyyden ja asiakasreittien tarkoituksellisen suunnittelun merkitys asiakkaan ostokäyttäytymiseen, johtaen ostopäätöksien sekä impulssiostojen syntyyn. Layout toimii asiakaskokemuksen ja myynnin kehittämisen mittarina sekä strategisena työkaluna päivittäistavarakaupoissa. Tämä kandidaatintutkielma osoittaa, että layoutilla on paljon laajempi merkitys myymäläympäristössä kuin vain sen fyysinen rakenne.
Keywords: päivittäistavarakauppa; layout; ostokäyttäytyminen; kuluttajakäyttäytyminen; vähittäiskauppa; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelma|en=Bachelor’s Programme in Industrial Management and Information Systems|; Tuotantotalous