Visuaalisen tuotannonohjaustyökalun kehittäminen - Case: Uwira Oy - Lappalainen, Mikko (My University, 2015)
Tässä pro gradu -tutkielmassa kehitetään metallialan konepajayritykselle uusi visuaalinen tuotannonohjaustyökalu. Työkalu vastaa suoraan kohdeyrityksensä tuotannon tarpeisiin, ja se toimii kaupallisten tuotannonohjausjärjestelmien tavoin valmistuksen rajapinnassa auttaen sekä lattiatason työntekijöitä että työnjohtajia. Työkalun käyttöönoton lopullisena tavoitteena on parantaa yrityksen ja etenkin sen tuotannon tunnuslukuja. Kolme tärkeintä tuotannon tunnuslukujen kehitystavoitetta ovat läpimenoaikojen lyhe-neminen, toimitusvarmuuden kasvaminen ja keskeneräisen tuotannon määrän pienene-minen. Tuotannonohjaustyökalulle suunnitellut tärkeimmät ominaisuudet olivat koko tilaus-kannan visuaalinen seuranta sekä työjonon laadinta. Molempien ominaisuuksien kehit-tämisessä hyödynnettiin kapeikkoajatteluun perustuvaa kriittisen ketjun seurantamene-telmää, jonka avulla valmistuksen etenemistä peilataan työlle varattuun valmistusaikaan. Työkalun ohjelmointi suoritettiin yhtäaikaisesti suunnittelutyön kanssa. Näin pystyttiin seuraamaan suunnitelmien toteutettavuutta käytännössä, ja työkalua voitiin käyttää ke-hitystyön ollessa vielä kesken. Ohjelmointi tehtiin pääasiassa Transact-SQL-kielellä. Työkalun käyttöönotto tapahtui vaiheittain ominaisuuksien lisäämisen myötä. Lopullinen työkalu palvelee yrityksen neljää eri käyttäjäryhmää. Jokaisen ryhmän työntekijöille laadittiin myös henkilökohtaiset näkymät, joiden avulla he näkevät ainoastaan omassa työssään tarvitsemansa tiedot. Työkalu ei ole ollut käytössä tarpeeksi pitkään tuotannon tunnuslukujen kehittymisen mittaamiseksi, mutta palaute käyttäjäkunnalta on ollut positiivista. Työkalun kehitystyö jatkuu edelleen tämän tutkielman valmistumisen jälkeenkin.
Keywords: Tuotannonohjaus; tuotannonohjausjärjestelmä; kapeikkoajattelu; kriittinen ketju; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|