Ilmastonmuutoksen vaikutukset metsänomistajien käyttäytymiseen metsävakuutusmarkkinoilla : valintakoe LähiTapiolan metsävakuutusasiakkaille - Lindström, Ella (My University, 2021)
Metsällä on Suomessa merkittävä rooli muun muassa varallisuuden lähteenä, sillä moni suomalainen yksityishenkilö omistaa metsää. Ilmastonmuutoksen oletetaan lisäävän metsiin kohdistuvia riskejä muun muassa lisäämällä sään ääri-ilmiöiden, kuten myrskyjen, esiintymistä. Metsävakuutus on yksi metsänomistajien olennaisimmista keinoista metsän riskeihin varautumisessa. Kuitenkin vain noin puolet yksityisomisteisista metsistä on Suomessa vakuutettu. Tässä tutkielmassa tarkastellaan metsävakuutuspäätöksiä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia asiaan metsänomistajien näkökulmasta, sillä toistaiseksi suomalaisia metsänomistajia koskeva kirjallisuus on keskittynyt muihin näkökulmiin. Tutkielmassa analysoidaan siis tarkemmin ilmastonmuutoksen vaikutuksia metsänomistajien käyttäytymiseen metsävakuutusmarkkinoilla. Tämä tehdään toteuttamalla kyselytutkimus merkittävän suomalaisen vakuutusyhtiön LähiTapiolan metsävakuutusasiakkaille. Tutkielmassa hyödynnetään valintakoemenetelmää ja selvitetään, onko vastaajien ilmastonmuutosasenteilla yhteyttä heidän käyttäytymiseensä metsävakuutusmarkkinoilla. Vastaajille muodostetaan heidän ilmastonmuutosasenteitaan kuvaava indeksi, joka koostuu useasta ilmastonmuutostietoutta, - huolestuneisuutta ja ilmastonmuutoksen lisäämää metsävakuuttamishalukkuutta kuvaavasta väittämästä. Tutkielmassa havaitaan, että keskimäärin korkeamman ilmastonmuutosindeksin arvon omaavat vastaajat suosivat valintakokeessa laajempia vakuutusvaihtoehtoja. Lisäksi löydetään maltillista positiivista korrelaatiota vastaajan ilmastonmuutosasenteiden ja vastaajan oman vakuutusturvan laajuuden välillä. Löydökset osoittavat, että mikäli metsänomistajien ilmastonmuutosasenteisiin voidaan vaikuttaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvää tietoutta kasvattamalla, voidaan näin lisätä metsänomistajien kiinnostusta laajempia metsävakuutusvaihtoehtoja kohtaan. Tulevaisuudessa olisi tärkeää tutkia, päteekö tämä tulos myös esimerkiksi tällä hetkellä metsävakuutusmarkkinoiden ulkopuolelle jäävien metsänomistajien kohdalla.
Keywords: ilmastonmuutokset; metsänomistajat; vakuutus; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|