Johdon optio-ohjelmien vaikutus yrityksen suorituskykyyn suomalaisissa pörssiyrityksissä - Taittonen, Pinja (My University, 2015)
Tutkimuksessa tarkastellaan 1990-luvulla nopean suosion saavuttaneiden johdon optioiden lyhyt- sekä pitkäaikaisia vaikutuksia suomalaisten pörssiyhtiöiden suorituskykyyn. Yrityksen osakkeenomistajien ja johdon välinen päämies-agenttiongelma luo teoreettisen viitekehyksen johdon optioiden tehokkuuden arvioimiselle. Pääasiassa negatiivista julkisuutta saaneiden optio-ohjelmien käyttöönottoa on perusteltu sillä, että niiden uskotaan kannustavan johtoa omistajalähtöiseen riskinottoon ja näin johtavan yrityksen arvon maksimointiin. Tutkimuksessa käytetään aineistona suomalaisten pörssiyhtiöiden vuosina 2006–2014 käyttöönottamia johdon optio-ohjelmia. Optioiden lyhytaikaisia vaikutuksia yrityksen suorituskyvyssä tutkitaan tarkastelemalla optioiden käyttöönoton jälkeistä reaktiota osakemarkkinoilla. Tämän jälkeen tutkitaan regressioanalyysin avulla optioiden pidemmän aikavälin vaikutuksia yrityksen suoriutumiseen. Suorituskyvyn mittareina tutkimuksessa käytetään markkinapohjaisen Tobinin q:n lisäksi kirjanpidon arvoihin perustuvaa kokonaispääoman tuottoastetta. Tutkimustulosten perusteella markkinoiden havaitaan suhtautuvan optio-ohjelmien käyttöönottoilmoituksiin positiivisesti. Lisäksi todetaan, että yrityksen koko sekä finanssikriisi vaikuttavat sijoittajien suhtautumiseen optio-ohjelmien käyttöönottoa kohtaan. Kun tarkastellaan pidemmän aikavälin suorituskykyä, johdon optio-ohjelmia käyttävien yritysten huomataan suoriutuvan keskimääräistä heikommin. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että johdon optio-ohjelmat kannustavat johtoa lyhyen aikavälin tuottojen kasvattamiseen pitkän aikavälin tehokkuuden kustannuksella, ja näin ollen optioiden voidaan todeta epäonnistuvan tehtävässään yhdentää johdon ja omistuksen intressejä.
Keywords: johdon optio; suorituskyky; Tobinin q; kokonaispääoman tuottoaste; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|