IAS 36 mukaisten liikearvon arvonalentumisten vaikutus tilintarkastustyöhön : Eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tilintarkastuksissa 2012–2022 - Karppi, Emmi (My University, 2025)
IAS 36 mukainen arvonalentumistestaus on kallis ja kompleksinen toimenpide, joka vaatii niin tarkastettavalta yhtiöltä kuin tilintarkastajalta erityisosaamista. Liikearvomäärät ovat kasvaneet merkittävästi arvonalentumistestaukseen siirtymisen jälkeen. Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena on tutkia IAS 36 -standardin mukaisten liikearvon arvonalentumisten vaikutusta tilintarkastustyöhön (audit effort). Tilintarkastustyötä kuvataan tässä tutkielmassa tilintarkastuspalkkion epänormaalin osan sekä tilintarkastuksen viiveen avulla. Tutkielmassa selvitetään, vaikuttaako liikearvon olemassaolo tai siihen realisoitunut arvonalentuminen tilintarkastustyön osatekijöihin, palkkion epänormaaliin osaan tai tilintarkastuksen viiveeseen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että liikearvoon kirjatut arvonalentumiset kasvattavat tilintarkastustyön määrää. Kun liikearvoon on kirjattu arvonalentuminen, tilintarkastusviiveen on havaittu kasvavan. Lisäksi liikearvon olemassaolon ja tilintarkastustyön välillä on havaittu positiivinen yhteys yhdysvaltalaisella aineistolla. Tässä tutkielmassa pyritään selvittämään, löydetäänkö eurooppalaisella aineistolla vastaavaa yhteyttä tilintarkastustyön, liikearvon ja sen arvonalentumisen välillä. Kyseessä on kvantitatiivinen tutkimus, joka toteutetaan lineaarisilla regressioanalyyseina tarkastelujakson 2012–2022 tilinpäätös- ja tilintarkastusaineistoa hyödyntäen. Tutkielman tulosten perusteella liikearvo ja siihen kirjatut IAS 36 mukaiset arvonalentumiset vaikuttavat tilintarkastustyöhön. On kuitenkin huomattava, että tutkielman tulokset vaihtelevat riippuen käytetystä tilintarkastustyön mittarista. Liikearvon olemassaololla havaittiin tilastollisesti merkitsevä yhteys tilintarkastuspalkkion epänormaaliin osaan, mutta ei tilintarkastuksen viiveeseen. Toisaalta liikearvon arvonalentumisilla havaittiin olevan tilastollisesti merkitsevä vaikutus tilintarkastuksen viiveeseen, mutta ei palkkion epänormaaliin osuuteen. Tutkielman molemmat hypoteesit kuitenkin saivat vahvistusta tilastollisesti erittäin merkitsevällä tasolla. Vaikka tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä havaittiin, käytännön tutkimustulosten voidaan todeta olevan rajoittuneita. Liikearvoon tulisi kirjata verrattain suuri arvonalentuminen, jotta sillä olisi selvästi tilintarkastusviivettä pidentävä vaikutus. Tämän tutkielman tulokset korostavat, että liikearvon tilintarkastuksessa tulee varmistaa riittävä resursointi. Lisäksi suunnitteluvaiheen riskiarviossa tulee tunnistaa johdon suorittaman tuloksenjärjestelyn riski sekä tilintarkastuksen havaitsemisriski. Tilintarkastajan ammatillinen skeptisyys on ensiarvoisen tärkeää liikearvon ja IAS 36 mukaisen arvonalentumistestauksen tilintarkastuksessa.
Keywords: tilintarkastus; liikearvo; IFRS-standardit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|