Jätehuollon maksut – jätelain 9 luvun lähempää tarkastelua - Määttä, Kalle (Edita Publishing, 2023)
Jätelain (646/2011) 9 luvussa on useita säännöksiä, joilla säädetään tarkemmin jätehuollon maksuista yleisesti tai maksun eräistä yksityiskohdista. Tämän ohella on otettava huomioon monet muut jätelain säännökset, joilla on merkitystä jätehuollon maksuista säänneltäessä. Tässä esityksessä on tarkoitus luoda katsaus tähän säädöskokonaisuuteen ja keskeisimpiin tulkintaongelmiin, joita nämä maksut ovat aiheuttaneet taikka voivat aiheuttaa. Artikkeli keskittyy lainopillisiin kysymyksiin. Valtiosääntöoikeudellisesti kunnan jätemaksu on maksu eikä siis vero. Jäteverosta säädetään jäteverolaissa (1126/2010). Yleisellä tasolla jäteveropohja kohdistuu kaikkiin kaatopaikkoihin riippumatta kaatopaikan omistus- ja hallintasuhteista tai jätteen alkuperästä, kun taas jätemaksua voidaan kantaa kunnan järjestämästä jätehuollosta ja siihen liittyvistä suunnittelu-, neuvonta- ja muista tehtävistä kunnalle aiheutuvien kustannusten kattamiseksi.
Keywords: jäte; Jätteenkuljetus; Jätteiden hyödyntäminen; jätehuolto; maksut; fi=Talousoikeus|en=Business Law|