Strateginen näkökulma rekrytointiin - Hautala, Milla (My University, 2010)
2000-luvulla on noussut yhä vahvemmin esille ajatus siitä, että pysyvän kilpailuedun lähteeksi muodostuvat ihmiset, heidän tieto ja osaaminen. Henkilöstön ollessa yksi liiketoiminnan kulma-kivistä, tulee henkilöstövoimavarat ottaa voimakkaasti mukaan yrityksen strategiseen keskusteluun. Sama näkökulma koskettaa myös rekrytointia. Rekrytointi on henkilöstöjohtamisen proses-seista yksi kaikkein strategisimpia, koska sen kautta vaikutetaan merkittävästi yrityksen tulevaisuuteen strategisten tavoitteiden saavuttamisen kannalta sekä tavoitellun yrityskulttuurin muodossa. Rekrytointi on myös yksi yrityksen kauaskantoi-simmista sijoituksista. Rekrytoinnit muodostavat kriittisen osan kilpailukyvystä ja näin ollen tulee pohtia; noudattaako rekrytoin-timme liiketoiminnalli-sia lähtökohtiamme, millaisia asioita arvotamme rekrytoinnissamme, millaisen proses-sin kautta rekrytoimme ja millaisen työntarjoajaimagon haluamme luoda? Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella rekrytoinnin suhdetta liiketoimintaan, lisätä ymmärrystä strategisen rekrytoinnin kokonaisuudesta sekä rakentaa kuvaa strategisen rekrytoinnin osa-alueesta, rekrytointistrategiasta. Aihetta lähestytään esittämällä polku liiketoimintastrategiasta rekrytointistrategiaan, jonka jälkeen käsitellään strategisen rekrytoinnin suuntaviivoja. Rekrytoinnin strategisuudella viitataan siihen, että rekrytointia suunniteltaessa huomioidaan yrityksen strategia, organisaation osaamisen nykytila ja tulevaisuuden osaamistarve, organisaation toimintaympäristö sekä työnantajakuva. Lopuksi syvennytään rekrytointistrategiaan, joka sisältää yhdessä laaditut periaatteet, joiden mukaan rekrytointi toteutetaan. Rekrytointistrategiassa otetaan kantaa muun muassa rekrytointitarpeeseen, rekrytointikeinoihin ja -kanaviin sekä rekrytointiprosessiin. Tutkimuksen osana toteutettiin laadullinen tutkimus, jonka tavoitteena oli analysoida yhden organisaation rekrytointia ja rakentaa organisaatiolle liiketoimintalähtöisen rekrytointistrategian suuntaviivat. Tutkimus osoitti, kuten lähtöoletuksena myös oli, että rekrytointistrategian suuntaviivat ovat yrityksistä löydet-tävissä, vaikka niitä ei ole erikseen kirjattu. Tutkimus myös osoitti, että rekrytointistrategian kirjaaminen on tärkeää; sitä kautta rakennetaan käytäntöjä ja hallitaan toiminnan strategista kokonaisuutta.
Keywords: Rekrytointi; strateginen rekrytointi; rekrytointistrategia; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|