Valmentava johtaminen asiantuntijoiden osaamisen johtamisessa - Mäntymäki, Janne (My University, 2020)
TIIVISTELMÄ: Osaaminen ja oppiminen ovat nousseet yritysten kilpailukyvyn ja johtamisen ytimeen. Teollisesta tuotannosta ollaan siirrytty palveluihin ja tietotyöhön, koneiden ja laitteiden jatkeeksi tarvitaan ihminen, jonka oppimiskyvyn ja luovuuden avulla pystytään tuottamaan uudenlaisia ratkaisuja eteen tuleviin tilanteisiin. Asiantuntijoiden osaamisen jatkuva kehittäminen, tavoitteisiin sitoutuminen, työmotivaatio ja työtyytyväisyyden vaaliminen ovat esimiesten tärkeitä tehtäväalueita. Asiantuntijat tekevät työtään usein itsenäisesti ja odottavat tiettyä liikkumavapautta. Kontrolliin perustuva johtaminen ei ole enää vastaus, vaan toimintaa on tuettava muulla tavoin. Nykyorganisaatioissa sellainen esimiestoiminta, joka ei tue osaamisen kehittymistä, ei voi olla enää hyvä johtamistapa, eikä edistä yritysten kilpailukykyä. Asiantuntijoiden ja osaamisen johtamista kannattaa lähestyä valmentavalla johtamistyylillä. Tässä tutkimuksessa pyritään saamaan vastauksia siihen, minkälaista valmentava johtaminen on ja miten asiantuntijoiden osaamisen johtamista käytännössä lähestytään valmentavalla johtamistyylillä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on valmentavan johtamisen ja osaamisen johtamisen teoriat, joista pyrittiin hyödyntämään uusinta kirjallisuutta ja tieteellisiä artikkeleita. Osaamisen johtamista tarkasteltiin valmentavan esimiehen näkökulmasta esimiehen ja alaisen välisessä toiminnassa. Esimerkiksi organisaation ulkopuolelta tuleva valmennus rajattiin pois ja keskityttiin esimiehen ja hänen omien alaisten väliseen suhteeseen. Tämä tutkimus tehtiin laadullisena eli kvalitatiivisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltaviksi valikoitui seitsemän esimiestä, joilla oli alaisenaan asiantuntijatyötä tekeviä henkilöitä. Haastateltavat toimivat kaikki eri organisaatioissa, heistä viisi toimivat johtajina, ja kaksi vastaajaa olivat esimiehiä. Kaikki haastattelut toteutettiin kasvokkain tammi – helmikuun aikana 2020. Tällä tutkimuksella haettiin vastauksia suoraan asian parissa työskenteleviltä asiantuntijoiden esimiehiltä. Tutkimustulosten perusteella on luotu käytännön kontribuutio, kymmenen kohdan lista siitä, miten asiantuntijoiden osaamista johdetaan ja kehitetään valmentavalla johtamisotteella. Lisäksi luotiin tiivistetty kuvio selkeyttämään asiaa. Nämä esitetään johtopäätökset kappaleen lopussa. Keskeisimpänä nousi esiin hyvän vuorovaikutuksen merkitys valmentavan johtamisotteen keinona kehittää asiantuntijoiden osaamista. Lopussa on esitetty joitakin jatkotukimusaiheita. Esimerkiksi näkökulman kääntäminen päinvastoin, tutkia valmentavaa johtamista asiantuntijaorganisaation asiantuntijoiden näkökulmasta, miten he odottavat itseään johdettavan tai katsoa valmentavaa johtamista kriittisestä näkökulmasta ja pohtia sen haasteita.
Keywords: osaamisen johtaminen; henkilöstöjohtaminen; esimiestyö; valmentava johtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|