Vapaaehtoisen sisäisen tarkastuksen järjestämiseen vaikuttavat tekijät : Suomalaiset pienet ja keskisuuret pörssiyhtiöt - Huhdanpää, Mariella (My University, 2026)
Sisäinen tarkastus on osa yrityksen hallinto- ja valvontajärjestelmää, jonka tavoitteena on tukea organisaation riskienhallintaa, sisäistä valvontaa ja hyvää hallintotapaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten suomalaiset pienet ja keskisuuret pörssiyhtiöt ovat järjestäneet sisäisen tarkastuksen ja mitkä tekijät selittävät sen järjestämistä. Lisäksi tarkasteltiin, miten sisäisen tarkastuksen järjestäminen jakautuu eri toimialojen välillä. Suomen hallinnointikoodin mukaan sisäisen tarkastuksen toiminto on pörssiyhtiölle vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Tämä on johtanut vaihteleviin käytäntöihin yritysten keskuudessa. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti yrityksen koon, taloudellisten tunnuslukujen, hallituksen palkkioiden ja tarkastusvaliokunnan olemassaolon vaikutusta päätökseen investoida sisäiseen tarkastukseen. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena. Aineisto koostuu Nasdaq Helsingin päälistalla noteeratuista pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Aineisto kerättiin Orbis-tietokannasta sekä yritysten virallisista julkaisuista ja analysoitiin logistisella regressioanalyysillä käyttäen IBM SPSS Statistics- ohjelmaa. Teoreettisena viitekehyksenä toimii agenttiteoria. Tutkimustulosten mukaan yritykset ovat järjestäneet sisäisen tarkastuksen perustamalla oman sisäisen tarkastuksen yksikön, järjestämällä sen muun toimen ohessa tai ostamalla sisäisen tarkastuksen toiminnon ulkopuolelta. Tulokset osoittavat, että yrityksen koolla on merkittävä positiivinen yhteys sisäisen tarkastuksen järjestämiseen: suuremmilla yrityksillä on todennäköisemmin käytössä sisäisen tarkastus suurempien resurssien ja merkittävimpien riskien vuoksi. Myös hallituksen palkkiot olivat merkittävä selittävä tekijä. Sen sijaan yrityksen kannattavuudella, maksuvalmiudella tai vakavaraisuudella ei havaittu olevan vaikutusta. Vastoin aiempaa tutkimusta tarkastusvaliokunnan olemassaolo ei lisännyt sisäisen tarkastuksen järjestämistä, mikä selittyy osittain sillä, että tarkastusvaliokunta löytyi jo lähes kaikilta kohdeyrityksiltä. Tutkimus osoittaa, että sisäisen tarkastuksen järjestämistä suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa pörssiyhtiöissä selittää ensisijaisesti hallinnolliset ja rakenteelliset tekijät, eikä niinkään taloudelliset tunnusluvut. Tulokset syventävät ymmärrystä vapaaehtoisen sisäisen tarkastuksen taustalla olevista tekijöitä ja tarjoaa uutta näkökulmaa hallinnon ja kannustimien merkitykseen.
Keywords: sisäinen tarkastus; yritykset; sisäinen valvonta; riskienhallinta; omistajaohjaus; tarkastus; tilintarkastus; valvonta; organisaatiot; laskentatoimi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|