Sairaanhoitopiirien somaattisen erikoissairaanhoidon tuottavuusvertailu vuosina 1992 ja 1998 - Patama, Pirjo (My University, 2002)
Tutkielman tarkoituksena oli vertailla ja analysoida sairaanhoitopiirien välisiä somaattisen erikoissairaanhoidon vuosien 1992 ja 1998 kokonaistuottavuuksia ja -tuottavuuseroja. Aineistona käytettiin molempina vuosina samoja 18:a Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen ja sairaanhoitopiirien yhteishankkeessa Benchmarking –projektissa vuonna 1998 mukana ollutta sairaanhoitopiiriä. Kokonaistuottavuuksia laskettaessa tutkimusmenetelmänä oli suhdelukuanalyysi ja tuottavuuseroja analysoitaessa regressioanalyysi, jossa tuottavuuseroja selittävinä muuttujina olivat sairaanhoitajien määrä suhteutettuna väestöön, sairastavuus, yksin asuvat yli 75 vuotiaat ja terveyskeskussairaaloiden osuus yli 75 vuotiaiden hoitopäivistä. Tulokset osoittivat, että sairaanhoitopiirien keskimääräinen kokonaistuottavuus oli noussut 6,6 % verrattaessa vuosia 1992 ja 1998. Vuonna 1998 kokonaistuottavuuksien keskimääräinen ero oli 7,76 % ja vuonna 1992 10,16 %, joten kokonaistuottavuuserot vuonna 1998 olivat 24 % pienemmät kuin vuonna 1992. Vuonna 1992 tuottavuuseroja selitti parhaiten sairaanhoitajien määrä ja vuonna 1998 terveyskeskusten osuus yli 75 v:n hoitopäivistä. Verrattaessa vuoden 1998 tuottavuuseroista johtuvaa hypoteettista laskennallista säästöä kuntien erikoissairaanhoidon nettokustannuksiin vuodelta 1998, oli vuoden 1998 hypoteettinen säästö 340 mk/as noin 10 % kaupunkimaisten kuntien erikoissairaanhoidon keskimääräisistä nettokustannuksista (3262 mk/as).
Keywords: AVAINSANAT: erikoissairaanhoito; tuottavuus; Benchmarking; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|