Tuloksen ennustaminen tilinpäätös- ja markkinaperusteisilla muuttujilla - Huotari, Toni (My University, 2006)
Tämä tutkielma käsittelee tuloksen ennustamista tilinpäätös- ja markkinaperusteisilla muuttujilla. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, voidaanko tilinpäätös- ja markkinaperusteisten muuttujien muutoksilla ennustaa tuloksen muutosta, onko jollain kyseisistä muuttujien muutoksista yhteys analyytikoiden tulosennustemuutosten kanssa sekä onko tilinpäätös- ja markkinaperusteiset muuttujat sisältävän mallin selityskyky tuloksen muutoksen suhteen korkeampi kuin pelkät tilinpäätösperusteiset muuttujat sisältävän mallin vastaava. Tutkimusaineistona käytetään Helsingin Pörssissä vuosina 2000–2003 listattuja yhtiöitä. Tutkimusmenetelmänä sovelletaan lineaarista regressioanalyysiä, jossa selitettävinä muuttujina ovat tuloksen muutoksen ja analyytikoiden tulosennusteiden muutos. Tutkimusaineistona on poikkileikkausaineisto, jolloin jokaiselle tarkasteluajanjakson vuodelle estimoidaan vuosittaiset regressioyhtälöt. Tilinpäätösperusteisten muuttujien laskentaan käytettävä aineisto on kerätty ETLAN:n tilinpäätöstietokannasta, analyytikoiden tulosennusteet Arvopaperi-lehdestä ja markkinaperusteisiin muuttujien laskentaan käytettävä aineisto puolestaan Thomson-tietokannasta. Tutkimustulokset osoittavat, että edeltävän vuoden tuloksen muutoksella, vaihto-omaisuuden muutoksella ja osinkotuottoprosentin muutoksella on käänteinen yhteys seuraavan vuoden tuloksen muutoksen suhteen, jolloin voidaan todeta kyseisten muuttujien ennustavan tuloksen muutosta. Vastaavanlainen tilastotieteellinen yhteys havaittiin edeltävän vuoden tuloksen muutoksen ja osinkotuottoprosentin osalta myös analyytikoiden seuraavalle vuodelle tekemän tulosennustemuutoksen suhteen. Näiden lisäksi tutkimustulokset osoittivat, että tilinpäätös- ja markkinaperusteiset muuttujat sisältävän mallin selityskyky tuloksen muutoksen suhteen oli tilastollisesti merkitsevästi korkeampi kuin tilinpäätösperusteisen mallin vastaava jokaisena tarkastelujakson vuotena.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|