Nykytila-analyysi Vaasan seudun liikennetavoitteista - Siirilä, Heli (Vaasan yliopisto, 2019)
Tässä nykytila-analyysissa tarkastellaan, mitkä ovat Vaasan seudulla julkisen liikenteen ja muun liikenteen nykytilanne ja tulevaisuuden tavoitteita. Näkökulmana on, kuinka näitä on Vaasan seudulla ohjattu hallinnollisesti suhteessa liikenteen vähähiilisyystavoitteisiin. Huomio kohdistetaan liikkuminen palveluna- ja matkaketjunäkökulmiin. Aiheeseen liittyviä raportteja, selvityksiä, linjauksia ja muita asiakirjoja on runsaasti, niin kansainväliseltä, kansalliselta, alueelliselta kuin kuntatasolta. Analyysissa esitellään myös neljä case-esimerkkiä, joissa eri tavoin tavoitellaan arkipäivän kestävämpää liikkumista. Vaasan seudulla on tehty suunnitelmia ja toimiakin liikenteen muuttamiseksi monipuolisemmaksi ja vähemmän autoiluun perustuvaksi. Toimijoita aiheen tiimoilla on useita, mutta vielä puuttuu toimien yhteinen koordinointi.
Keywords: vähähiilinen liikenne; liikenne palveluna; Vaasan seutu; liikenne; liikennepalvelut; henkilöliikenne; joukkoliikenne