Tietojärjestelmän kehittäminen mikroyrityksessä - Löppönen, Juha (My University, 2019)
Kaikki ihmiset ovat käyttäneet useita kertoja eri tietojärjestelmiä. Tietojärjestelmiä on kaikkialla, ja ne vaikuttavat jatkuvasti meidän arkeemme. Jokaisella yrityksellä kokoon katsomatta on olemassa jonkinlainen tietojärjestelmä. Aina nämä tietojärjestelmät eivät ole kuitenkaan tiedostettuja. Ensimmäinen versio yrityksen toiminnasta, joka tehdään paperille, on tiedostamaton tietojärjestelmä. Tässä tutkimuksessa keskitytään kuitenkin tiedostettuihin tietojärjestelmiin, jotka ovat varta vasten hankittu taikka luotu tukemaan yrityksen toimintaa. Tämän tutkimuksen pääkohteeksi valikoitu mikroyritykset, sillä kaikki yritykset ovat olleet joskus pieniä yrityksiä, kuten myös tutkimuksen kohdeyritys. Jotta yritys voisi kasvattaa toimintaa hallitusti tulee sen toiminta olla johdonmukaista ja hallittua. Tähän avuksi on luotu useita eri tietojärjestelmiä. Yrityksen toiminnasta saadaan tehokkaampaa ja hallitumpaa tietojärjestelmien avulla, joten myös mikroyritykset tarvitsevat tietojärjestelmiä. Tietojärjestelmät ovat usein kalliita hankkia ja vaikeasti räätälöitävissä mikroyrityksen tarpeisiin. Tietojärjestelmien käyttöönottokin on monesti työlästä ja aikaa vievää. Kirjallisuuskatsauksessa keskitytään tietojärjestelmien kehittämiseen sekä toiminnanohjausjärjestelmään, sillä toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen on tämän tutkimuksen kohdeyrityksen päätarve. Tutkimuksen perusteella mikroyrityksen on hyvin haastavaa toteuttaa tietojärjestelmien kehittämistä pienellä budjetilla ilman tietojärjestelmiin liittyvää osaamista. Tietojärjestelmien kehittäminen on mahdollista mikroyrityksessä, mikäli perehtyy aiheeseen syvemmin, ja hankkii omaa osaamista. Tutkimuksen tuotoksena kohdeyritys sai päivitettyä tietojärjestelmät, joista tärkeimpänä on uusi toiminnanohjausjärjestelmä.
Keywords: Tietojärjestelmien kehittäminen; Toiminnanohjaus; Mikroyritys; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|