Kansainvälistymismuodot mediaseurantatoimialalla - Liesmäki, Jaakko (My University, 2009)
Mediaseurantayritykset muodostavat pienen mutta kiinnostavan toimialan. Toimialan yritykset tarjoavat asiakkailleen työkaluja ulkoisen viestinnän ja mainonnan onnistumisen arvioimiseksi kuten myös informaatiota strategisen päätöksenteon tueksi. Ne auttavat asiakasorganisaatioita hallitsemaan informaatiotulvaa eristämällä ja tiivistämällä asiakkaiden kannalta oleellisimman tiedon. Tätä prosessia mediaseurantayritykset tekevät hyödyntäen sekä tietoteknologisia ratkaisuja että media-analyytikoiden ammattitaitoa. Mediaseurantatoimialaa on tutkittu erittäin vähän. Tämän tutkimuksen tarkoitus on lisätä ymmärrystä alan yritysten kansainvälistymiseen vaikuttaviin tekijöihin ja siihen, miten mediaseurantayritykset palvelevat ulkomaisilla markkinoilla sijaitsevia asiakkaitaan. Tutkimus perustuu kirjallisuudessa esitettyihin yleisiin kansainvälistymismuotoihin ja niihin liittyviin valintatekijöihin. Kansainvälistymistä tarkastellaan yhtenä keinona yritykselle kasvattaa liiketoimintaansa. Käsittely kohdistuu kansainvälistymiseen niin vientioperoinnin kuin sopimus- ja investointiperusteisten entrymuotojen kautta. Näiden muotojen käsittelyä laajennetaan palveluyrityskontekstiin tarkastelemalla palveluiden ominaisuuksia ja palveluyritysten kansainvälistymistä koskevaa kirjallisuutta. Empiirisen tutkimuksen kohteena on kaksi suomalaista mediaseuranta-alan yritystä, joilla on molemmilla kansainvälisiä toimintoja. Johtopäätöksenä teoreettisten viitekehysten käsittelyiden ja tapaustutkimusten analysoinnin perusteella todetaan, että mediaseurantatoimialalle soveltuvimpina ansainvälistymismuotoina vaikuttaisivat olevan investointiperusteiset muodot, erityisesti uuden yrityksen perustaminen kohdemarkkinoille. Valintaan uudeksi soveltuvaksi entrymuodoksi sekä uudeksi markkina-alueeksi vaikuttavat paikallisten markkinoiden koko, sisäänpääsymahdollisuudet uusiin medioihin sekä kielitaitoisen henkilöstön saatavuus.
Keywords: Palveluiden kansainvälistyminen; entrymuodot; mediaseuranta; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|