Tilintarkastajan käyttäytyminen kiireisenä kautena – kiirekauden vaikutus tilintarkastuksen laatuun - Leppälä, Jani (My University, 2015)
Tilintarkastusala on tunnettu alkuvuoden kiireisestä kaudestaan, jota on pidetty äärimmäisen stressaavana ajanjaksona. Tutkielman tarkoituksena oli tutkia, vaikuttavatko mahdolliset muutokset tilintarkastajan käyttäytymisessä kiireisenä kautena tilintarkastuksen laatuun. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kiireisenä kautena voimistuvat tilintarkastajan kokemat aikapaineet, työkuormapaineet sekä roolipaineet ovat yhteydessä tilintarkastajan kokemaan stressiin sekä sellaisiin stressin seurauksiin, jotka voivat olla uhka tilintarkastuksen laadulle. Tästä johtuen kiireisenä kautena tilintarkastajan käyttäytymisessä mahdollisesti ilmenee negatiivisia muutoksia. Nämä negatiiviset muutokset saattavat vaikuttaa koko tilintarkastuksen laatuun. Näin ollen tutkielmassa muodostettiin hypoteesi: ”Tilintarkastus kiireisenä kautena heikentää tilintarkastuksen laatua”. Hypoteesia tutkittiin suomalaisella aineistolla, joka koostui pienistä ja keskisuurista osakeyhtiöistä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin regressioanalyysia, jossa tilintarkastuksen laatua arvioitiin harkinnanvaraisten jaksotusten avulla. Tulosten mukaan kiirekauden yritysten tilinpäätöksen sisältämät jaksotukset poikkeavat enemmän normaalista jaksotusten määrästä kuin muuna ajankohtana tilikautensa päättävät. Toisin sanoen niiden yritysten tilinpäätöksissä, joiden tilintarkastus on suoritettu alkuvuodesta, esiintyi enemmän tuloksenjärjestelyä. Tämän seurauksena päädyttiin lopputulokseen, että kiirekaudella on mahdollisesti tilintarkastuksen laatua heikentävä vaikutus.
Keywords: tilintarkastuksen laatu; kiireinen kausi; tilintarkastajan käyttäytyminen; harkinnanvaraiset jaksotukset; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|