Yhteisöllisyyttä tukeva valmentava johtajuus - Kortesoja, Katja (My University, 2024)
Tämä Kasvuyrityksen johtamisen koulutusohjelmaan liittyvä pro gradu -tutkielma tarkastelee, millaisesta ilmiöstä valmentavassa johtajuudessa on kyse, ja mitä asioita ilmiöstä voi tuoda esille, kun sitä lähestyy kasvuyrityksen näkökulmasta kollektiivisena ilmiönä. Tutkimus tuo esille kolme eri johtamis- ja toimintaympäristöä. Mekaanista ympäristöä kuvaa toiminta, jossa tietyllä ennakoitavuudella johto kykenee ratkaisemaan organisaatioiden prosesseissa ilmaantuvat paineet muutoksille (esim. palvelutaso). Orgaaninen ympäristö rakentuu inhimillisen vuorovaikutuksen säädellyistä systeemeistä (esim. projektitiimien vuorovaikutussuhteet). Tällaisessa systeemikokonaisuuteen pohjautuvassa ajattelussa on muutoksen käsittelyyn käytettävissä virallisiin rooleihin ja organisaatiorakenteeseen ankkuroituva vuorovaikutus, jolla on kyky tulkita ja priorisoida muutospyrkimyksiä. Dynaamisessa ympäristössä, joka on tunnistettavissa myös käsitteellä kaoottinen, organisaation systeeminen kokonaisuus liittyy ympäristöönsä rajapintojen kautta ja ajattelussa korostuu sekä johtajuuden ja lukuisten sidosryhmien kautta tapahtuva eri systeemitasojen välinen vuorovaikutus. Systeemitasojen välisessä vuorovaikutuksessa yhteistyön voidaan ajatella koostuvan seuraavista dynaamisista prosessista; yhdessä tekemisestä, ja siitä, että saadaan asioita tehtyä, kuulumisesta johonkin yhteiseen ja joksikin tulemisesta eli muuntumisesta yhdessä tavoitetta kohti. Yhteistyö elää verkoston ja ekosysteemin kehittymisen mukana, joka tarkoittaa, että myös yhteistyön tavat vaihtelevat. Valmentavaa ja mahdollistavaa toimintaa ohjaa käsitys vastavuoroisesta vaikutuksesta, jolloin sekä tavoitteita, toimintatapoja että arvolupauksia pohdittaessa eri toimijat ovat mukana yhteiskehittämisen kautta. Tutkimus ilmentää johtajuutta, jota luodaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa tietyssä sosiaalisessa kontekstissa, mikä mahdollistaa tavoitteellisen yhdessä työskentelyn tehden johtajuudesta dynaamisen ilmiön. Valmentava johtajuus on tämän tutkimuksen perusteella yhteinen sosiaalinen prosessi, joka ei ole rajoittunut pelkästään tarkkoihin hierarkkisiin asemiin ja rooleihin. Yhteistyössä olevat toimijat ovat sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja vaikuttavat toisiinsa rakentaakseen todellisuutta.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|