Rakentamispalvelun käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden käyttöönoton ongelmatilanteet –verovelvollisen näkökulma - Perkiömäki, Henna (My University, 2014)
Suomessa on otettu 1.4.2011 käyttöön rakentamispalvelun käännetty arvonlisäverovelvollisuus. Käännetyllä verovelvollisuudella pyritään vähentämään rakennusalan lisääntyvää harmaata taloutta ja talousrikollisuutta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää lainsäädäntöä sekä mitkä ovat verovelvollisten, ostajan ja myyjän keskeisimmät kysymykset ja ongelmatilanteet rakennusalan käännetyssä verovelvollisuudessa sekä miten lainkohdan käyttöönotto on käytännössä sujunut. Tutkimuksessa on käytetty paljolti elektronisia julkaisuja. Teoreettinen tausta on koottu elektronisista julkaisuista, lakiteoksista sekä painetusta kirjallisuudesta. Tutkimuksessa käytetyt kysymykset ja ongelmatilanteet on kerätty pääasiallisesti verohallinnon ja rakennusteollisuus RT ry:n listauksilta sekä kirjoittajan käytännön kokemuksista. Keskeisiä käsitteitä tutkimuksessa ovat arvonlisäverolaki, käännetty arvonlisävero, ostajan edellytykset, rakentamispalvelut, myynti muutoin kuin satunnaisesti, kiinteistön määritelmä sekä kiinteistöön kohdistuvat rakentamispalvelut. Tutkimuksessa havaittiin, että verovelvollisilla on kysymyksiä ja ongelmatilanteita laidasta laitaan. On yksinkertaisempia käännetyn verovelvollisuuden käsitteeseen liittyviä kysymyksiä, ilmoittamiseen liittyviä ongelmia sekä vaativampia, ostajan edellytyksiin sekä kiinteistön ja rakentamispalvelujen määritelmiin liittyviä ongelmatilanteita. Tutkimuksessa kuitenkin saatiin selville juuri keskeisimmät kysymykset ja ongelmat sekä tulkittua niitä. Tutkimuksen loppupuolella arvonlisäverolaki 8 c § on ollut voimassa kolme vuotta. Tutkimuksessa tuodaan esille, kuinka lainkohdan käyttöönotto ja sen soveltaminen elinkeinoelämässä on onnistunut.
Keywords: Arvonlisäverotus; kiinteistö; rakentamispalvelu; käännetty arvonlisäverovelvollisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|