Jet fuel hedging within airline industry : Tool for risk management or value creation? - Veilamo, Ralf (My University, 2026)
The purpose of this thesis is to discuss derivative risk management practices within airline industry. The aim is to shed light on the implications that engaging with financial derivatives as a risk management tool have on firm value. The thesis addresses derivative hedging through two aspects. Firstly, by explaining why and how airline companies engage in derivative hedging. Secondly, by critically evaluating the benefits and drawbacks of jet fuel hedging and its purpose as a risk management and value creation tool. This thesis critically evaluates research questions using modern finance books and relevant empirical literature. Within perfect capital markets, shareholders can diversify their portfolios according to their own preferences. This suggests that risk management activities are redundant, and hence unable to create excess value. Nonetheless, hedging with derivatives is a common risk management practice. As jet fuel is among the most expensive operating costs within airline companies, the ability to control the volatility of jet fuel expenses is important. Hedging’s ability to increase firm value has been linked to underinvestment theory. Thus, mitigating financial distress through jet fuel hedging is hypothesized to increase firm value. Although jet fuel hedging is argued to mitigate financial distress through decreasing cash flow volatility and financial distress, the effects on firm value are inconclusive. Previous literature has tested the underinvestment hypothesis and proposed different verdicts for jet fuel hedging’s ability to increase firm value. Some studies have been able to show positive and statistically significant effect on jet fuel hedging and firm value, while some researchers claim these effects weak and non-significant. Based on these mixed results, there is no definite answer to value increasing effect. Although majority of previous literature asserts jet fuel hedging as a viable risk management tool, some researchers have questioned it. Jet fuel hedging can work as a risk management tool, but the success is dependent on market conditions and financial constraints.

Tämän tutkielman tarkoitus on käydä läpi johdannaisilla tapahtuvia riskienhallintakäytänteitä lentoyhtiöissä. Tutkielma keskittyy selventämään johdannaisilla tapahtuvan suojautumisen vaikutuksia yrityksen arvoon. Tutkielma käsittelee johdannaisilla suojautumista kahdella tavalla. Ensinnäkin selitetään, miten ja miksi lentoyhtiöt suojautuvat johdannaisilla. Toiseksi tutkielma arvioi kriittisesti lentopolttoaineen hintasuojauksen hyötyjä ja haittoja riskienhallinta- ja arvonluontityökaluna. Tutkielma arvioi tutkimuskysymyksiä käyttäen apuna moderneja oppikirjoja rahoituksen alalta sekä relevantteja empiirisiä tutkimuksia. Täydellisten pääomamarkkinoiden vallitessa osakkeenomistajat voivat hajauttaa sijoitussalkkunsa haluamallaan tavalla. Tämä tarkoittaa, että riskienhallinta yritysten toimesta on tarpeetonta ja siten kykenemätöntä luomaan ylimääräistä arvoa yritykselle. Tästä huolimatta johdannaisilla suojautuminen on tavanomainen tapa hallita riskejä. Koska lentopolttoaine on yksi lentoyhtiöiden suurimmista käyttökustannuseristä, lentopolttoaineen hinnan volatiliteetin hallitseminen on tärkeää. Johdannaisilla suojautumisen ja yhtiön arvonnousun välinen yhteys on liitetty ali-investointiteoriaan. Täten taloudellisia vaikeuksia tasapainottava lentopolttoaineen hintasuojauksen oletetaan nostavan yrityksen arvoa. Vaikka lentopolttoaineen hintasuojaus on yhdistetty taloudellisten vaikeuksien lieventämiseen vähentämällä kassavirtojen volatiliteettiä, hintasuojauksen vaikutuks yrityksen arvoon on epäselvä. Aikaisempi kirjallisuus on tutkinut ali-investointi hypoteesia ja ehdottanut erilaisia lopputuloksia lentopolttoaineen hintasuojauksen vaikutuksesta yrityksen arvoon. Jotkut tutkimukset ovat pystyneet todistamaan positiivisen ja tilastollisesti merkittävän yhteyden lentopolttoaineen hintasuojauksen ja yrityksen arvon välille, kun taas toiset tutkimukset ovat todistaneet yhteyden heikoksi ja tilastollisesti merkityksettömäksi. Näiden tutkimustulosten perusteella yhteydestä ei voida tehdä selkeää johtopäätöstä. Vaikka suurin osa aikaisemmasta kirjallisuudesta väittää lentopolttoaineen hintasuojauksen olevan kannattava väline riskienhallinnassa, jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet tämän. Lentopolttoaineen hintasuojaus voi toimia riskienhallinnan työvälineenä, mutta strategian onnistuminen riippuu markkinaolosuhteista ja yrityksen taloudellisista rajoituksista.
Keywords: derivative securities; risk management; airlines; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|