Tasaverojärjestelmä : Olisiko tasaveromalli Suomelle parempi verojärjestelmä? - Linner, Iisa (My University, 2019)
Tämän maisteritutkielman tavoitteena on selvittää, olisiko tasaveromalli Suomelle parempi verojärjestelmä kuin nykyinen eriytetty tuloverojärjestelmä, johon sisältyy ansiotulojen progressiivinen verotus. Tasaverotusta tutkitaan eri näkökulmista ja verrataan progressiiviseen verotukseen. Aihetta tarkastellaan etenkin henkilöverotuksen ja verotuksen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Tutkielmassa käytetään havainnollistavana esimerkkinä Viron tasaverojärjestelmää. Vaikka yritysverotus ei ole tutkielman keskiössä, sivutaan tutkielmassa myös sitä, koska yritysverotus on merkittävä ja kiinteä osa verojärjestelmää kokonaisuutena ja rakenteellisia uudistuksia tehtäessä olisi muun ohella päätettävä, miten tämän osalta toimitaan. Tutkimuksen päätavoitteen saavuttamiseksi työssä tutkitaan, mitä tasavero on, käsitellään ytimekkäästi hyvän verojärjestelmän ominaisuudet sekä esitellään Suomen nykyinen eriytetty tuloverojärjestelmä pähkinänkuoressa. Suomen huoltosuhde heikkenee entisestään ja näin ollen olisi tärkeä maksimoida resurssit työelämän käyttöön. Kuten valtiovarainministeriön helmikuussa 2019 julkaisemasta virkamiespuheenvuorosta ilmenee, yhtenä Suomen keskeisistä ongelmista voidaan pitää rakenteellista työttömyyttä, joka on pysynyt korkeana. Viimeistään nyt olisi tärkeätä pohtia keinoja ja tehdä rakenteellisia muutoksia, joilla työhön kykenevät henkilöt saataisiin kannustettua työn tekoon. Tällä hetkellä yhtenä jarruttavana tekijänä voidaan pitää esimerkiksi kannustinloukkuja ja ansiotulojen kireää verotusta. Voisiko tasaverojärjestelmä olla yksi keino kannustaa ihmisiä siirtymään työelämään sekä houkutella ammattitaitoista työvoimaa Suomen työmarkkinoille ja toisaalta kannustaa kotimaisia ammattiosaajia jäämään Suomeen töihin? Ansiotulojen tulonsiirrossa eli niin sanotusti tulojen uudelleen jakamisessa olisi huomioitava myös oikeudenmukaisuus näkökulma, onhan tämä yksi hyvän verojärjestelmän ominaisuuksista.
Keywords: Tuloverotus, tasavero, progressio, eriytetty tuloverojärjestelmä, oikeudenmukaisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|