Itseohjautuvuus yhteisöohjautuvassa hybridityöympäristössä : Etäjohtaminen hybridityöskentelyssä - Ruuskanen, Marina Gun (My University, 2022)
Tämä tutkimustyö perustuu tutkittavan kohdeyrityksen tarpeeseen ymmärtää työyhteisönsä muuttunutta yksilö- ja yhteisötoimintaa, toiminnan siirryttyä kokopäiväisestä lähityöskente-lystä hybridityöskentelyyn. Tässä työssä tarkastellaan millä tavoin koronapandemian tuomat muutokset ovat vaikuttaneet tutkittavan yrityksen työyhteisön toimintatapoihin sekä millä tasolla siihen ovat vaikuttaneet yksilön itseohjautuvuus ja työyhteisön yhteisöohjautuvuus. Tutkimuksella pyritään myös löytämään työkaluja, millä kohdeyrityksen hybridityöskentelyä ja mentoroivaa lähijohtamista voidaan kehittää. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena. Henkilökohtaisen haastattelukierroksen jälkeen kertynyt haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, missä aineistoa lähestytään ymmärtämiseen pyrkivässä lähestymistavassa. Kerätyn aineiston sisällön perus-teella pyritään tekemään johtopäätöksiä ja kytkemään tulokset tutkimuksessa sovellettavaan itseohjautuvuusteorian teoriakehykseen. Tutkimus pyrkii havainnoimaan lukijalle, miten it-seohjautuvuus ja yhteisöohjautuvuus ilmenee tutkittavan työyhteisön toiminnassa, tutki-muksessa sovellettavan teoreettisen viitekehyksen näkökulmasta. Tutkimustulokset osoittivat, että autonomisesti ja itseohjautuvasti toimiva työntekijä muok-kaa yhteisöohjautuvaa työyhteisöä luomalla uusia ja omalle työyhteisölle sopivia työtapoja. Teoreettinen viitekehys tukee pääsääntöisesti tutkimustuloksia osoittamalla yhteyden dy-naamisen työyhteisön, autonomisen itseohjautuvuuden ja yhteisöohjautuvuuden välillä. Kohdeyrityksen haastateltavat kokivat, että vahva autonomia, yhteisöllisyys ja kyvykkyyden tunteen vahvistaminen parantavat yksilön ja työyhteisön toimintatapoja ja luovat vahvem-man työyhteisön. Vastuun antaminen ja joustavan hybridityöskentelyn mahdollistaminen ovat tutkimustulos-ten perusteella osaksi mahdollistaneet työympäristön missä työntekijä on kokenut korkeam-paa motivaation ja volition tunnetta. Vahva yhteisöohjautuvuus ohjaa yksilötasolla tehtäviä päätöksiä ja luo monimuotoisia toimintamalleja. Työntekijän motivaatio ja siitä jalostettava volitio saavutetaan myös kehittämällä johtamistapoja ja viestintää. Tulosten perusteella yh-teisöohjautuvuutta ohjaa suureksi osaksi tiimin jäsenten asettamat yksilö- ja tiimitavoitteet sekä mahdollisuus työskennellä itselle sopivalla tavalla (etä- tai lähityöskentely). Ottamalla työyhteisössä huomioon tässä tutkimustyössä sovellettu itseohjautuvuusteorian kolme kul-makiveä (autonomia, kyvykkyys, yhteisöllisyys), voidaan vaikuttaa hybridityön ja siihen liitty-vän johtamistyön muutosprosessiin.
Keywords: itseohjautuvuus; yhteisöllisyys; kyvykkyys; autonomia; motivaatio; työyhteisöt; vuorovaikutus; johtaminen; työhyvinvointi; tiimit; organisaatiot; työntekijät; etäjohtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|