Muutosjohtaminen esimiesten silmin case: Suomen Posti Oyj - Mäkynen, Tero (My University, 2004)
Tämä case -tutkimus on tehty Suomen Posti Oyj:n toimeksiannosta. Tutkimus liittyy osin suunnitteluvaiheessa olevaan laajaan muutos-hankkeeseen, joka toteutetaan kohdeorganisaatiossa todennäköisesti vuosien 2005 - -2012 aikana. Tutkimusongelmana on, miten esimiehet suhtautuvat muutokseen ja muutoksen johtamiseen sekä yleisellä tasolla että muutoshankkeen näkökulmasta. Osaongelmissa tarkastellaan viestintää ja esimiesten toimintaa muutoksissa sekä sitä, miten muutosjohtamista tulisi kohdeyrityksessä kehittää. Tutkimuksen aineistonkeruu, teemahaastattelurungon suunnittelu ja tutkimusongelmien tarkentaminen aloitettiin keskusteluilla tutkimusyksiköiden sekä muutoshankkeen johdon kanssa. Varsinainen empiirinen aineisto kerättiin kvalitatiivisella menetelmällä teemahaastatteluiden avulla. Tutkimukseen haastateltiin kymmentä esimiestä oletetuista muutoksen kohdeyksiköistä, Helsingin postikeskuksesta sekä Vantaan logistiikka-keskuksesta. Esimiesten mielipiteitä analysoitiin aineistolähtöisen analyysin avulla. Tutkimustuloksista selvisi, että esimiehet suhtautuivat muutoksiin ja hankkeeseen suhteellisen positiivisesti, joskin suhtautuminen oli yksilöllistä ja siihen vaikuttivat useat eri tekijät. Aikaisemmilla muutoskokemuksilla, johdon vuorovaikutuksella ja toimintatavoilla oli keskeinen merkitys. Esimiehet kokivat roolinsa ja vaikutus-mahdollisuutensa muutoksiin varsin pieniksi, mikä aiheutti negatiivista suhtautumista. Suurin epävarmuustekijä oli epätietoisuus ja toimenkuva tulevaisuuden suhteen. Tuloksista selvisi myös, että avoimuutta viestinnässä ja vuorovaikutuksessa tulisi kehittää sekä johdon että esimiesten, kuten myös esimiesten ja alaisten välillä.
Keywords: muutosjohtaminen; leadership; esimiestyö; organisaatiomuutos; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|