HR-informaation hyödyntäminen yrityksissä - Tonteri, Elina (My University, 2010)
Viime vuosikymmeninä havaittujen muutosten yhteinen tekijä on siirtyminen ensisijaisesti aineellisten voimavarojen johtamiseen perustuvasta taloudesta sellaiseen talouteen, jossa kasvua ja kehitystä aikaansaavat aineettomat voimavarat ja toiminnot. Aineettomien voimavarojen voidaan nähdä ratkaisevasti vaikuttavan yrityksen kilpailukykyyn ja arvon muodostumiseen. Tästä johtuen yrityksen henkilöstön rooli on muuttunut yhä merkittävämmäksi ja näin ollen myös strategiseksi. Kilpailukyvyn tuottaminen henkilöstön avulla edellyttää oikeanlaista henkilöstövoimavarojen mittaamista ja ennen kaikkea johtamista. Henkilöstöjohtamisen tärkeimpiä päämääriä onkin tämän ratkaisevimman resurssin riittävyydestä ja toimintakyvystä huolehtiminen organisaation toimintakyvyn turvaamiseksi. Ongelmallista kuitenkin on, että usein yritysten johtoryhmissä asennoidutaan henkilöstöasioihin muuhun liiketoimintaan verrattuna vähäpätöisempinä sivuasioina. Paine henkilöstöjohtamisen ja sen prosessien konkreettisten mittareiden ja selkeän näytön osoittamiseksi on kasvanut. Apua on haettu henkilöstövoimavarojen laskentatoimen kehittymisestä. Tämän tutkimuksen tutkimusongelmana on tarkastella henkilöstöinformaation hyödyntämistä yrityksissä. Aiheen laajuudesta johtuen tutkimus on rajattu koskemaan ainoastaan liike-elämän organisaatioita. Teorian lähdeaineistona on käytetty lähinnä henkilös-tövoimavarojen johtamista, strategista johtamista, henkilöstöinformaatiota ja henkilöstölaskentatoimea käsittelevää kirjallisuutta ja tieteellisiä artikkeleita. Tutkimuksen empiriaosuus on lähestymistavaltaan kvalitatiivinen tutkimus, sisältäen kuitenkin myös kvantitatiivisen tutkimuksen piirteitä. Aineiston keruun menetelmäksi valittiin puolistrukturoitu lomakehaastattelu. Empiirisen tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että HR-informaation hyödyntäminen ja henkilöstöasiat koetaan tutkimukseen osallistuneissa yrityksissä erittäin tärkeinä asioina. Informaation kerääminen, hyödyntäminen ja raportointi kaipaavat kuitenkin vielä paljon kehittämistä. HR-informaation hyödyntämisen ja tehokkaan henkilöstöjohtamisen avulla luodaan oikeanlaista osaamista, hyvää työilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä työyhteisöön. Vain osaavan, hyvinvoivan ja oikein johdetun henkilöstön avulla organisaatio pystyy saavuttamaan maksimaalisen tehokkuuden ja suorituskyvyn.
Keywords: Henkilöstöinformaatio; henkilöstövoimavarat; HRM; SHRM; HRA; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|