Navigating leadership challenges in multicultural and cross-cultural teams within MNCs - Miriam, Enbuska (My University, 2026)
Yritysten liiketoimintaympäristö on muuttunut kansainvälisemmäksi. Kansainvälinen liiketoiminta vaatii yhteistyötä yrityksen kotimaan rajojen ulkopuolella ja eri maayhtiöiden työntekijöiden kykyä työskennellä yhdessä. Globalisaation myötä monikulttuuriset tiimit ja kulttuurienväliset tiimit ovat yleistyneet ja ne voivat olla hyvin hyödyllisiä yrityksille, jos ne ovat hyvin johdettuja. Tällaisiin tiimeihin ja niiden johtamiseen liittyy kuitenkin monenlaisia haasteita ja huonosti johdettuina tiimit voivat tuoda suurta haittaa yritykselle. Tutkielma pyrkii lisäämään tietämystä johtajuushaasteiden navigoimisesta monikulttuurisissa ja kulttuurienvälisissä tiimeissä monikansallisissa yrityksissä. Ensimmäinen tutkimuskysymys pohtii, millaisia haasteita johtajat kohtaavat johtaessaan monikulttuurisia ja kulttuurienvälisiä tiimejä monikansallisissa yrityksissä. Siihen vastauksena tutkielmassa identifioidaan keskeisiä kulttuuriin pohjautuvia haasteita, joita johtajat kohtaavat johtaessaan kyseisenlaisia tiimejä. Toinen tutkimuskysymys pohtii, mitä strategioita käytetään, jotta monikulttuuristen ja kulttuurienvälisten tiimien haasteista selviydytään monikansallisissa yrityksissä. Tutkielmassa tunnistetaan siten strategioita, joilla pyritään vastaamaan haasteisiin, joita ilmenee kyseisenlaisissa tiimeissä. Keskeisiksi haasteiksi tutkielmassa tunnistetaan kulttuuriin pohjautuvat haasteet. Tutkielmassa tällaisia kulttuuriin pohjautuvia haasteita tunnistetaan olevan kommunikointi haasteet, asenteet auktoriteettia ja hierarkiaa kohtaan, ristiriitaiset normit päätöksentekoon ja luottamuksen rakentamiseen liittyvät haasteet. Keskeisiin strategioihin, joilla pyritään vastaamaan haasteisiin, kuuluu sopivan kommunikaatiotyylin asettaminen, johtamistyylin sopeuttaminen ja kulttuurivalmentaminen. Tutkielman perusteella huomataan, että monet tunnistetuista haasteista ovat kytköksissä toisiinsa ja saattavat pohjautua osittain toisiinsa. Tämän kytköksen myötä huomataan, että strategiat, joilla pyritään pääsemään ongelmien yli, voivat tehota useampaan kuin yhteen haasteeseen. Tutkimuksen pohjalta huomataan, kuinka tärkeää nykyisessä kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä on ymmärtää, millaisia haasteita saattaa monikulttuurista tai kulttuurienvälistä tiimiä johtaessa kohdata ja miten haasteista voi mahdollisesti selviytyä.
Keywords: fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|