Miten analyyttisten toimenpiteiden käyttö on muuttunut suomalaisissa Big 4 - tilintarkastusyhteisöissä? - Nieminen, Milja Maria Ilona (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tutkia, miten analyyttisten toimenpiteiden käyttö on muuttunut tilintarkastuksessa. Tutkielmassa tutkitaan, missä laajuudessa analyyttisia toimenpiteitä käytetään ja kuinka tehokkaina ja vaikuttavina ne koetaan. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan sitä, mitkä ovat tämänhetkisiä yleisimpiä analyyttisia tarkastustekniikoita, ja onko näissä ollut muutosta aikaisempaan. Aihetta tarkastellaan siihen vaikuttavien ajureiden ja mahdollistajien kautta. Ajurit ovat analyyttisten toimenpiteiden käyttöön liittyviä vaatimuksia ja tarpeita. Mahdollistajat vastaavasti vaikuttavat analyyttisten toimenpiteiden käytännön toteutukseen. Aikaisemmassa tutkimuksessa on tullut ilmi, että analyyttisten toimenpiteiden käyttöön ovat vaikuttaneet eniten lainsäädännölliset seikat sekä teknologinen kehitys. Muutoksien myötä analyyttisista toimenpiteistä on pyritty tekemän yksityiskohtaisempia ja laadukkaampia. Ne tarjoavat myös tehokkaan tavan ymmärtää paremmin asiakkaan liiketoimintaa ja havaita uusia tai olemassa olevia riskejä. Tutkielman teoriaosuus rakentuu haastattelun teemojen mukaisesti. Ensiksi tarkastellaan analyyttisten toimenpiteiden käyttöön vaikuttavia ajureita ja mahdollistajia. Tämän jälkeen tarkastellaan analyyttisten toimenpiteiden käyttöä, niiden tehokkuutta ja vaikuttavuutta, niiden suunnittelemista ja suorittamista sekä olennaisiin anomalioihin puuttumista. Tämän avulla lukija saa aiheesta selkeän ymmärryksen ennen empiriaosuuteen siirtymistä. Tutkimusmenetelmänä toimii kvalitatiivinen tutkimusmenetelmä. Aikaisemmat tutkimukset analyyttisista toimenpiteistä ovat osoittaneet, että näiden käytön tutkimiseksi syvemmin tarvitaan enemmän kenttätutkimusta, täten laadullisen tutkimusmenetelmän voitiin katsoa soveltuvan tähän työhön parhaiten. Tämän tutkielman aineistonkeruumenetelmänä toimii teemahaastattelut, jotka suoritettiin suomalaisissa Big 4 -tilintarkastusyhteisöissä. Haastatteluun osallistui seitsemän eri tilintarkastajaa kaikista Big 4 -tilintarkastusyhteisöistä yhteensä. Kerätty aineisto analysoitiin kvalitatiivisella sisällönanalyysimenetelmällä. Saatujen tutkimustulosten mukaan, analyyttiset toimenpiteet tuovat tehokkuushyötyjä volyymimäärältään suurten erien tarkastuksissa. Tutkielmassa myös havaittiin, että tilintarkastajien ammatillinen skeptisyys on lisääntynyt, mikä näkyy siinä, että olennaisia anomalioita pyritään ensisijaisesti selvittämään omatoimisesti. Analyyttisten toimenpiteiden koetaan olevan vaikuttavia riskien tunnistamisessa ja analyyttisia toimenpiteitä suoritetaan entistä enemmän tilintarkastuksen suunnitteluvaiheessa. Kaiken kaikkiaan analyyttisia toimenpiteitä käytetään siis enemmän ja laajemmin kuin aikaisemmin ja niiden käytön lisääntymiseen ovat vaikuttaneet metodologiset muutokset ja kehittyneemmät työkalut.
Keywords: tilintarkastus; laatu; toimenpiteet; tilintarkastajat; analyysimenetelmät; tilinpäätös; analyysi; vaikuttavuus; anomaliat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|