Sopimusten sisältö ATK-alan järjestelmätoimituksissa - Väliverronen, Anne (My University, 2002)
Tutkielmassa selvitetään ATK-alan järjestelmätoimituksissa käytettävien sopimusten sisältöä. Tarkoituksena on perehtyä erityisesti tietojärjestelmän toimittajan mahdollisuuksiin tehdä kokonaisuudeltaan hyvin hallittava ja toimiva sopimus. Järjestelmätoimitukset ovat sekatyyppisiä sopimuksia, sillä ne sisältävät ohjelmistoja, laitteita ja palveluja. Sen vuoksi niitä koskevaa erityislainsäädäntöä ei ole, ja toimitusosien erilaisesta oikeudellisesta luonteesta johtuen sopimukseen voidaan soveltaa useiden lakien säännöksiä. Sopimusten sisältöä tutkitaan tarkastelemalla sopimuksen osapuolille tuomia velvoitteita ja niihin liittyviä sopimusehtoja. Tarkoituksena on tunnistaa sopimusehtoihin liittyviä riskitekijöitä sekä pohtia, kuinka sopimusmuotoilulla voidaan ehkäistä mahdollisesti tulevaisuudessa ilmeneviä ongelmia ja riitaisuuksia. Toimittajan näkökulmasta arvioidaan millä vaihteluvälillä osapuolten etujen yhteensovittamisessa voidaan liikkua. Tavoitteena on luoda tasapainoinen, molempien osapuolten hyväksyttävissä oleva sopimus, joka tukee toimituksen onnistumista. Tutkielmassa on käsitelty laajasti erilaisia järjestelmätoimitussopimuksiin sisältyviä ehtoja painottaen toimittajan kannalta tärkeimpiä ehtoja liittyen mm. sopimuksen kohteen määrittelyyn, vahingonkorvausvastuuseen, takuuvelvoitteisiin sekä toimituksen hyväksymiseen. Tutkielmassa on huomioitu myös vientisopimuksissa käytettävät ehtokohdat. Sopimuskäytäntöä on lähestytty erilaisten vakiosopimusmallien ja ehtoesimerkkien kautta.
Keywords: sopimusoikeus; ATK-oikeus; ATK-järjestelmät; fi=Talousoikeus|en=Business Law|