Palautteen vaikutus työn merkityksellisyyden kokemukseen - Klemola, Kaisa Rosita (My University, 2025)
Työssä saatu palaute vaikuttaa merkittävästi siihen, miten merkitykselliseksi työntekijä kokee työnsä ja oman roolinsa organisaatiossa. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan palautteen ja työn merkityksellisyyden välistä yhteyttä jo olemassa olevan kirjallisuuden avulla. Tutkielma kokoaa yhteen keskeisiä näkökulmia motivaatioteorioista, palautekulttuurista ja työn psykologisista merkitysrakenteista. Kirjallisuuden perusteella palaute on paljon enemmän kuin pelkkä suorituksen arvioinnin väline. Se on vuorovaikutuksellinen prosessi, jonka myötä työntekijä saa tietoa osaamisestaan ja mahdollisuuden kehittää itseään. Palaute, joka on oikeudenmukaista, perusteltua ja empaattisesti annettua, tukee työntekijän autonomiaa ja kompetenssin tunnetta, mikä puolestaan vahvistaa kokemusta työn tarkoituksellisuudesta. Sen sijaan epäselvä, yksipuolinen tai kontrolloiva palaute heikentää työmotivaatiota ja vaikeuttaa merkityksellisyyden muodostumista. Tutkielman johtopäätöksissä todetaan, että työn merkityksellisyyttä tukevan palautteen edellytyksenä on avoin ja luottamuksellinen palautekulttuuri, jossa palautetta hyödynnetään kehittämisen ja oppimisen välineenä. Tulokset korostavat palautteen laadun ja antotavan merkitystä osana esihenkilötyötä ja työn merkityksellisyyden rakentumista työelämässä sekä viittaavat siihen, että palautteen ja työn merkityksellisyyden välinen suhde on vuorovaikutteinen: palaute voi vahvistaa työn merkityksellisyyden kokemusta, ja merkitykselliseksi koettu työ vaikuttaa puolestaan siihen, miten palaute tulkitaan ja hyödynnetään.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|