Yritysvarallisuuden arvostaminen verotuksessa osakeyhtiön sukupolvenvaihdoksessa - Hukka, Heidi (My University, 2010)
Yritysten sukupolvenvaihdokset ovat olleet ajankohtaisia viime vuosina. Sukupolvenvaihdosten onnistuminen on merkittävä lähivuosien yhteiskunnallinen kysymys sekä yritysten liiketoiminnan jatkuvuuden että työpaikkojen säilymisen kannalta. Yritysvarallisuuden arvostamiseen on tullut muutoksia 2000-luvulla. Nykyinen hallitus on tehnyt aikomansa sukupolvenvaihdoshuojennukset lahja- ja perintöveron keventämisen muodossa, eikä näköpiirissä ole uusia kevennyksiä. Lakimuutos tuli voimaan 1.1.2009. Verohallinto antoi syksyllä 2009 ohjeen varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksessa. Ohjeen tarkoituksena oli yhtenäistää ja selkeyttää verohallinnon käytäntöjä. Tutkimuksen tarkoituksena selvittää kuinka yritysvarallisuus arvostetaan verotuksessa osakeyhtiön sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Tutkimuksessa selvennetään osakeyhtiön sukupolvenvaihdoksen vaihtoehtoiset toteutustavat sekä verotukselliset näkökulmat. Lisäksi käsitellään sukupolvenvaihdoshuojennusten perusperiaatteet, koska niillä on huomattava vaikutus, kun tarkastellaan osakeyhtiöiden sukupolvenvaihdoksia. Tutkimuksen tarkoituksena on myös analysoida nykyistä verolainsäädäntöä ja sukupolvenvaihdoksiin liittyviä verotuksellisia näkökohtia. Tutkielmassa on pyritty oikeustapausten analysoinnilla selventämään lain säännöksiä ja niiden tulkintaa. Yrityksen arvon määrittäminen on usein ongelmallista perintö- ja lahjaverotuksessa. Yritysvarallisuus arvostetaan perintö- ja lahjaverolain mukaan käypään arvoon. Osakeyhtiön osakkeen käyvällä arvolla tarkoitetaan todennäköistä luovutushintaa. Jos käypää arvoa ei voida perustaa vertailuluovutuksiin, määritetään osakkeen käypä arvo yleensä yrityksen substanssi- ja tuottoarvojen perusteella. Perintö- ja lahjaverolaissa sekä tuloverolaissa on säädetty sukupolvenvaihdoshuojennuksista, joita on mahdollista saada tiettyjen edellytysten täyttyessä. Perintö- ja lahjaverolain huojennusten laskemiseen käytetään vertailuarvoa, joka määräytyy lain varojen arvostamisesta verotuksessa perusteella.
Keywords: Sukupolvenvaihdos; osakeyhtiö; yritysvarallisuus; verotus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|