Kehityskeskustelun hyödyt määräaikaisessa työsuhteessa - Joensuu, Miska (My University, 2009)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella kehityskeskustelun tuomaa hyötyä määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevälle työntekijän näkökulmasta. Lisäksi tutkimus selvittää kehityskeskustelun muokkaavuutta määräaikaisuuteen sopivaksi kokonaisuudeksi ja tämän kautta sen tuomaa lisäarvoa motivaation ja työilmapiiriin. Kehityskeskustelu on oleellinen osa esimies-alaisyhteistyötä. Se on johtamisjärjestelmän keino, jossa varmistetaan, että jokaisen kanssa on sovittu keskeisistä tavoitteista, niiden arviointikriteereistä ja jokaisen kanssa keskustellaan työstä ja henkilökohtaisista kehittymistarpeista ja kiinnostuksista. Kehityskeskustelu on ohjeistettu ja toteutumista seurataan sekä määrällisesti että laadullisesti. Kehityskeskustelun tarkoituksena on johtamisen näkökulmasta tavoitteiden asettaminen, suoritusten arviointi, sekä yksilön ja osittain koko organisaation kehittämisen ideointi. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kehityskeskustelusta on hyötyä pätkätöissä, jos työntekijä on muuten hyvin motivoitunut. Pääsääntöisesti kehityskeskustelun oletetaan lisäävän työmotivaatiota ja olevan yksi lenkki työilmapiirin parantamiseen. Määräaikaisuudella ei sinänsä näyttäisi olevan mitään lisääviä tai poissulkevia määritelmiä kehityskeskustelujen yleiseen kenttään. Kuitenkin määräaikaisissa työsuhteissa organisaatioon sitoutuminen on vähäisempää ja oletettavasti vuorovaikutus jää kehittymättömämmälle asteelle kuin vakinaisissa työsuhteissa olevilla.
Keywords: määräaikaisuus; kehityskeskustelu motivointi; työilmapiiri; johtajuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|