Tiukan budjettikontrollin, ympäristön epävarmuuden ja dynaamisuuden vaikutus julkisten organisaatioiden budjettipoikkeamiin - Kyselytutkimus Suomen kunnille - Nisonen, Jussi (My University, 2018)
Tutkielmassa tarkastellaan tiukan budjettikontrollin, ympäristön epävarmuuden ja dynaamisuuden vaikutusta Suomen kuntien budjettipoikkeamiin. Tarkoituksena on selvittää Suomen kuntien talousarvioihin vaikuttavia tekijöitä. Oletuksena tiukan budjettikontrollin nähdään vaikuttavan positiivisesti budjettipoikkeamiin, kun kunnat kohtaavat ulkoista painetta. Budjettipoikkeamat ovat merkittävä osa yrityksien suorituskyvyn arviointia varsinkin julkisella sektorilla. Julkisen sektorin yrityksille on tärkeää, ettei budjettia ylitetä tai aliteta. Tämä tutkielma seuraa Johanssonin ja Siverbon (2014) tekemää tutkimusta Ruotsin kunnille, joka liittyy merkittävän budjettiturbulenssin aikana käytetyn tiukan budjettikontrollin vaikutuksista budjettipoikkeamiin. Johdanto kappaleessa esitellään tutkielmaa sekä avataan tutkielman rakennetta, rajauksia ja tavoitteita. Teoriaosiossa käsitellään budjetointia, johdon ohjausjärjestelmiä, julkisen sektorin laskentatoimea, koettua ympäristön epävarmuutta ja dynaamisuutta, joiden pohjalta luotiin hypoteesit tutkielman empiiristä osaa varten. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Tutkielman kyselylomake lähetettiin 311 Suomen kunnalle Webropol-työkalun avulla. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 69, joista suurin osa oli asukasluvultaan alle 5000 hengen kuntia. Tilastollisena menetelmänä käytettiin PLS-menetelmää, joka soveltuu pienten aineistojen analysointiin. Tuloksien analysointi toteutettiin SmartPLS-ohjelmalla. Tutkimustuloksien mukaan tiukalla budjettikontrollilla ei havaittu olevan merkittäviä vaikutuksia Suomen kuntien talousarvioiden poikkeamiin. Tulokset osoittivat myös, että koetulla ympäristön epävarmuudella havaittiin olevan positiivisia vaikutuksia talousarvioiden poikkeamien kasvuun. Ympäristön dynaamisuuden korkean asteen ennustamisen vaikutus budjettipoikkeamiin havaittiin myös tilastollisesti merkitsemättömänä.
Keywords: Tiukka budjettikontrolli; johdon ohjausjärjestelmät; koettu ympäristön epävarmuus; ympäristön dynaamisuus; budjettipoikkeama; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|