Teknologian kehityksen vaikutukset controllerin rooliin ja tehtäviin - Kulmala, Pauliina (My University, 2024)
Digitalisaatio ja teknologinen kehitys ovat mullistaneet liiketoimintaympäristöt ja vaikuttaneet merkittävästi myös johdon laskentatoimen alaan. Controllerit, jotka työskentelevät yrityksen sisäisen laskentatoimen parissa, ovat kokeneet roolin ja tehtävien muutoksen teknologian kehittyessä. Rutiinitehtävien automatisoituessa datan ja analytiikan merkitys on kasvanut, mikä on asettanut controllereille uudenlaisia vaatimuksia. Heidän on sopeuduttava muuttuviin rooleihin ja työtapoihin sekä omaksuttava uusia taitoja pysyäkseen mukana muutoksessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia, miten teknologiset muutosajurit ovat vaikuttaneet controllereiden rooliin, työtehtäviin sekä vaadittaviin taitoihin. Lisäksi tutkimuksessa pyritään kartoittamaan, millaista modernia teknologiaa controllerit hyödyntävät päivittäisessä työssään ja miten tämä teknologia vaikuttaa heidän toimintaansa. Tutkielman teoriaosuus koostuu kahdesta pääluvusta. Ensimmäisessä teorialuvussa tarkastellaan teknologisia muutosajureita, dataa, data-analytiikkaa, automaatiota ja tekoälyä, jotka vaikuttavat johdon laskentatoimeen ja controllereiden työhön. Toinen teorialuku syventyy näiden muutosajureiden vaikutuksiin controllereiden rooliin, työtehtäviin ja vaadittaviin taitoihin. Tutkielman keskeiset käsitteet, kuten johdon laskentatoimi, controller-toiminto sekä teknologiset muutosajurit, määritellään teorialuvuissa. Tutkielman empiirinen osa koostuu laadullisesta tutkimuksesta, joka on toteutettu puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Tutkimuksen aineisto on kerätty haastattelemalla johdon laskentatoimen parissa työskenteleviä controllereita eri toimialoilta. Tutkimuksen aineiston analysoinnissa on käytetty teemoittelua ja tyypittelyä. Käytetyt tutkimusmenetelmät ja aineisto esitellään tarkemmin luvussa neljä. Tutkimuksen tulosten perusteella liiketoimintaympäristöjen digitalisoituminen on lisännyt datan ja analytiikan merkitystä controllerin työssä. Controllerin rooli on kehittynyt perinteisistä raportointitehtävistä kohti liiketoiminnan tukemista ja strategista päätöksentekoa. Teknologinen kehitys vaatii controllereilta erityisesti analyyttisiä ja teknisiä taitoja, kuten BI-työkalujen hallintaa. Modernin teknologian hyödyntäminen ilmenee erityisesti BI-työkaluissa, jotka tehostavat data-analytiikkaa ja automaatiota. Sen sijaan tekoälyn ja koneoppimisen soveltaminen on monissa organisaatioissa vasta alkuvaiheessa, mutta niiden potentiaali nähtiin tulevaisuudessa merkittävänä.
Keywords: teknologinen kehitys; sisäinen laskentatoimi; data; tekoäly; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|