Yrityksen koon ja toimialan vaikutus kriisin varhaiset varoittajat -mallissa - Rita-Luopa, Pia (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten erikokoiset yritykset eri toimialoilta vaikuttavat kriisin varhaiset varoittajat -malliin ja sen eri tekijöihin. Erkki K. Laitisen ja Heikki Timosen vuonna 1996 kehittämä alkuperäinen malli eri tekijöineen on tutkimuksen pohjana. Tutkimus aloitettiin haastattelemalla liiketalouden eri alojen asiantuntijoita ja heidän tekemiensä ehdotusten pohjalta alkuperäiseen malliin tehtiin lisäyksiä. Tämän jälkeen kyselytutkimuslomake lähetettiin yritystutkijoille, jossa pyydettiin heidän arvioitaan mallin eri tekijöiden merkityksestä kriisin varhaisessa ennustamisessa erikokoisissa ja eri toimialoilla olevissa yrityksissä. Tutkielman tarkoituksena ei ollut luoda uutta mallia painokertoimineen, vaan tarkastella sitä, miten erikokoiset yritykset eri toimialoilta vaikuttavat kriisin varhaiset varoittajat –mallin eri tekijöiden painokertoimiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin yhdeksää eri yritysmuotoa, kolmea erikokoista yritystä kolmelta eri toimialalta. Tutkimuksessa selvisi, että alkuperäisen mallin tekijöiden painokertoimet olivat hyvin yleispäteviä, eri tekijöiden painokertoimet vaihtelivat erilaisissa yrityksissä paljon ja alkuperäisen mallin painokertoimet eivät aina olleet edes keskiarvoja. Yhtenäistä selvää linjaa alkuperäisen mallin ja tutkimuksessa selvitettyjen yritysmuotojen ja painokertoimien välillä ei löytynyt. Eri kokoiset ja eri toimialoilta olevat yritykset eivät välttämättä ennusta kriisin lähestymistä samoilla tekijöillä samalla tavalla. Joillakin tekijöillä on selvä johdonmukaisuus yrityksen koon ja toimialan välillä. Pelkkä alkuperäisen mallin painokertoimen keskiarvo ei ennusta tämän vuoksi luotettavasti kriisin lähestymistä erilaisissa yrityksissä.
Keywords: kriisi; varhaiset varoittajat; konkurssi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|