Juhlapäiväilmiö Helsingin Arvopaperipörssissä - Nisula, Markku (My University, 2003)
Tutkimuksessa tutkittiin juhlapäiväilmiötä Helsingin arvopaperipörssissä. Aineistona käytetään Helsingin arvopaperipörssin päivätuotoista laskettuja HEX -yleisindeksiä ja HEX25 -indeksiä (FOX) kymmenen vuoden ajalta (1991 - 2000). Teoriaosan lähdeaineistona käytetään koti- ja ulkomaisia artikkeleita sekä rahoitusalan oppikirjoja. Tutkielman kaupankäyntipäivät jaetaan juhlapäiviä edeltäviin ja niiden jälkeisiin päiviin sekä normaaleihin kaupankäyntipäiviin. Regressioanalyysillä tutkittiin eroavatko keskimääräiset tuotot toisistaan. Tuloksien tilastollista merkitsevyyttä tutkitaan t-testillä. Lisäksi tutkitaan viikonloppuilmiön antamien tuottojen eroavuutta juhlapäiväilmiöstä. Testausmenetelmänä käytetään samaa regressioanalyysiä ja t-testiä. Saatujen tulosten perusteella Helsingin arvopaperipörssissä esiintyy positiivinen juhlapäiväilmiö sekä ennen juhlapäiviä, että niiden jälkeen. Tutkittaessa erikseen nousu- ja laskukausia havaittiin nousukaudella huomattavan korkeita juhlapäivätuottoja. Aineistojen välillä oli pieniä eroja, mutta molemmat aineistot tuottivat tilastollisesti merkitsevän tuloksen viiden prosentin merkitsevyystasolla. Vertailu viikonloppuun osoitti maanantaipäivien tuottavan selvästi heikommin verrattuna perjantaina ja juhlapäivinä saavutettuihin tuottoihin.
Keywords: Anomaliat; arvopaperimarkkinat; juhlapäivät; tuotto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|