Strateginen esimiestyön johtaminen : Johtamismallin rakentaminen konstruktiivisella tutkimusotteella - Tilvis, Matti (My University, 2020)
Organisaatiot kokevat esimiestyön tärkeäksi. Tästä viestii se, että esimiesten tekemää työtä tuetaan ja kehitetään organisaatioissa usein eri keinoin, kuten esimiehille suunnattujen kehityskeskusteluiden, monipuolisten esimiesvalmennusten, ajantasaisten esimiesinfojen sekä säännöllisten esimiesarviointien kautta. Esimiesten kehittämiskäytäntöjen ja -menetelmien runsauden keskellä on kuitenkin yllättävää huomata, ettei tarjolla ole kokonaisvaltaisia ratkaisuja organisaation esimiestyön systemaattiseen johtamiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on luoda yleinen esimiestyön johtamismalli, jonka avulla johto ja henkilöstövastaavat voivat jatkossa määritellä ja suunnitella organisaation esimiestyön kokonaisuutta strategisesti eli kokonaisvaltaisesti, systemaattisesti ja tavoitteellisesti. Malli tuotetaan kansainvälisen teknologiateollisuusyrityksen kohdeyksikölle konstruktiivista tutkimusotetta hyödyntäen. Tutkimuksen viitekehyksenä ja keskeisenä käsitteenä toimii ”esimiestyön johtaminen”, joka määritellään tässä tutkielmassa toiminnaksi, jonka avulla organisaation esimiestyö saadaan toimimaan kohti yhteisiä tavoitteita. Tutkimuksen teoriaosuus pohjautuu esimiestyön, esimiestyön strategisen johtamisen sekä esimiestyön henkilöstöjohtamisen kirjallisuuteen. Tutkimusaineiston taas muodostavat kohdeyksikön syventävien esimiestyövalmennusten havainnointi, valittujen esimiesten fokusryhmähaastattelu sekä henkilöstöpäällikön teemahaastattelu. Teoreettisen ja käytännön tietämyksen pohjalta rakennetun ratkaisukonstruktion käytännön toimivuus testataan lopuksi haastattelemalla kohdeyksikön henkilöstöpäällikköä, aiemmin haastateltuja esimiehiä sekä tutkimusprosessin ulkopuolista tiedeyhteisön edustajaa. Tutkimuksen tuloksena onnistuttiin rakentamaan yleisluonteinen ja täydennettävä johtamistyökalu, jonka avulla kohdeyksikölle voidaan 1) määritellä selkeä esimiestyön strateginen perusta, 2) rakentaa yhtenäiset esimiestyön roolit sekä 3) koota yhteen keskeisimmät esimiestyön henkilöstöjohtamisen käytännöt päätavoitteineen. Kokonaisuutena strateginen esimiestyön johtamismalli onnistuu muun muassa selkeyttämään, yhtenäistämään ja tekemään näkyväksi kohdeyksikössä tehtävää esimiestyötä ja esimiestyön tavoitteita. Käytännön hyödynnettävyyden lisäksi konstruktio tarjoaa uuden ja innovatiivisen toimintamallin sekä näkökulman esimiestyön johtamiseen ja siten lisäyksen aiempaan esimiestyön tietämykseen ja johtamisen tutkimukseen.
Keywords: esimiestyön johtaminen; esimiestyö; esimiestoiminta; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|