Energia-alan yrityksen raportointijärjestelmän kehittäminen - Tuliniemi, Pasi (My University, 2010)
Tutkimuksen aiheena on raportointijärjestelmän kehittäminen energia-alan yrityksen palvelukokonaisuuteen. Tutkielma selvittää voidaanko tehtävän vaatimusmäärittelyn perusteella tehdä päätös uuden tietojärjestelmän toteuttamisesta. Toimeksiantajalla on tarve siirtyä käyttämään uutta tietojärjestelmää kehittääkseen liiketoimintaansa. Nykyinen tietojärjestelmä ei palvele toimeksiantajan tarpeita. Tutkimusmenetelmä on empiirinen. Tutkielma on kuvaileva ja siitä valmistuu raportointijärjestelmän vaatimusmäärittely ja alustava projektisuunnitelma. Tutkielma rajattiin valittuihin ohjelmistoihin, ja se perustuu raportointijärjestelmän vaatimusmäärittelystä valmistuvaan dokumenttiin. Tutkielmassa tehtiin kehitettävän raportointijärjestelmän vaatimusmäärittely ja alustava projektisuunnitelma. Määrittely tehtiin toimeksiantajan tavoitteiden mukaisesti, jossa päämääränä oli käyttää tiettyjen ennalta valittujen toimittajien ohjelmistoja. Vaatimusmäärittelyn jälkeen tehtiin alustava projektisuunnitelma, jota vielä tarkennetaan, mikäli toimeksiantaja päättää siirtyä toteutusvaiheeseen. Raportointijärjestelmää kehitetään vaiheittain. Koko projektin tavoitteena on saattaa uusi raportointijärjestelmä tuotantokäyttöön. Tutkielman lopputuloksina valmistui vaatimusmäärittelydokumentti ja alustava projektisuunnitelma. Vaatimusmäärittelyn perusteella toimeksiantaja pystyi tekemään päätöksen projektin toteuttamisesta. Sähköisten tietosanomien käyttöönotolla järjestelmän seurattavuus paranee. Tietosanomien käyttäminen on myös strategisesti järkevää, koska ne on tarkoitettu energia-alalla käytettäväksi ja niiden ylläpito ja kehittäminen on jatkuvaa. Energiatietojärjestelmä todettiin soveltuvaksi, koska se on muokattavissa ja laajennettavissa toimeksiantajan tarpeiden mukaan. Liiketoimintatiedon hallinta työkaluista merkittäväksi osoittautui moniulotteinen analysointi, jota suosittelen toimeksiantajan vielä kehittävän lisää tulevaisuudessa. Uuden julkaisukanavan avulla toimeksiantaja voi kehittää yhteistyötään ja sisäistä toimintaansa. Suosittelen toimeksiantajalle, että se tulevaisuudessa liittää uusia lähdejärjestelmiä tietovarastoon, esimerkiksi taloushallintojärjestelmän.
Keywords: energiatiedonhallinta; energiatietojärjestelmä; sähköinen tiedonsiirto; liiketoimintatiedon hallinta; vaatimusmäärittely; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|