Työhön sitoutuminen hoitoalalla : hoitajien kokemuksia transformationaalisesta johtamisesta - Vastamaa, Meri (My University, 2024)
Sosiaali- ja terveydenhuollossa haasteena niin Suomessa kuin kansainvälisesti on näyttäytynyt jo pitkään pula osaavista ja työhönsä sitoutuneista hoitajista vaikuttaen esimerkiksi palveluiden saatavuuteen. Lähi- ja sairaanhoitajat muodostavat suurimman osan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä. Hoitoalan organisaatioiden onkin tärkeää kiinnittää huomiota nyt ja tulevaisuudessa hoitajien saatavuuteen ja pitämiseen, kun uudet sukupolvet pienentyvät ja huoltosuhde pysyy heikkona. Työhön sitoutuminen on moniulotteinen ilmiö, jota tässä tutkielmassa pyritään ymmärtämään paremmin. Tavoitteena on selvittää työhön sitoutumiseen yhteydessä olevia tekijöitä ja työhön sitoutumista edistävää johtamista. Transformationaalisen johtamistyylin on tunnistettu olevan positiivisessa yhteydessä hoitajien työhön sitoutumiseen. Kyseessä on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin yksilöllisillä teemahaastatteluilla. Tutkielmaa varten haastateltiin 11 lähi- ja sairaanhoitajaa eri organisaatioista ja eri puolilta Suomea. Aineistoa analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Haastatteluiden avulla saadun aineiston avulla selvitettiin luotettavasti hoitajien käsityksiä työhön sitoutumiseen liittyvistä avaintekijöistä ja siitä, miten transformationaalisella johtamisella voitaisiin edistää työhön sitoutumista. Tutkielman lopussa tulosten jälkeen johtopäätöksissä kerrotaan tärkeimmät havainnot tutkimuskysymysten valossa. Tulosten perusteella hoitajien työhön sitoutumiseen vaikuttavat monet niin henkilökohtaiset, sosiaaliset kuin organisatoriset tekijät. Henkilökohtaisissa tekijöissä korostuivat arvomaailma, autonomia, motivaatio ja tunne hoitotyön merkityksellisyydestä. Sosiaalisissa tekijöissä korostuivat tunne työyhteisöön kuulumisesta, kannustava työilmapiiri ja työyhteisön tuki. Organisatorisissa tekijöissä korostuivat työhyvinvoinnin tukeminen, resurssien lisääminen, ammatillisien kehittymisen mahdollistaminen ja osallistaminen päätöksentekoon. Tulosten perusteella johtamista pidettiin yhtenä merkittävämpänä työhön sitoutumiseen vaikuttavana keinona. Hyvää ja sitouttavaa johtamista kuvailtiin esimerkiksi kannustavana, motivoivana ja yksilön tarpeet huomioon ottavana. Johtopäätöksissä esiin tulleita havaintoja esiteltiin peilaten niitä transformationaalisen johtamistyylin sitouttamisen keinoihin eli ihannoidun vaikuttamisen, inspiroivan motivoinnin, älyllisen haastamisen sekä yksilöllisen huomioinnin kautta. Toisaalta työhön sitoutuminen nähtiin myös suurena kokonaisuutena ikään kuin kaikkien asiana siten, että myös yksilö itse ja työyhteisön jäsenet pystyvät vaikuttamaan sen kokemiseen. Johtopäätöksenä kuitenkin todetaan, että työhön sitoutumiseen vaikuttaa monet erilaiset tekijät ja transformationaalisen johtamistyylin keinot voisivat olla keino edistää työhön sitoutumista hoitoalalla.
Keywords: johtaminen; sitoutuminen (toiminta); hoitotyö; työyhteisöt; hoitoala; työntekijät; organisaatiot; johtajuus; työn imu; haastattelututkimus; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Sosiaali- ja terveyshallintotiede