Tietokoneavusteisen tuotantotavan, kilpailun ja laatujohtamisen vaikutus suorituskykymittariston moniulotteisuuteen - Kallio, Kati (My University, 2003)
Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia vaikuttavatko tuotannon tietokoneavusteisuus, toimintaympäristön kilpailun voimakkuus ja laatujohtaminen suomalaisissa teollisuusyrityksissä käytössä olevien suorituskykymittaristojen moniulotteisuuteen. Tutkielman pohjana olevassa Hoquen, Mian ja Alamin (2001) tutkimuksessa keskityttiin vain tuotannon tietokoneavusteisuuden ja kilpailun vaikutuksiin, mutta tämä tutkielma huomioi myös laatujohtamisen vaikutukset ja laajentaa näin esikuvatutkimustaa. Lisäksi analysoitiin, sekä koko aineistosta että toimialoittain, selittävien muuttujien ilmenemistä tutkimusaineistossa. Tutkielman teoriaosassa käsitellään suorituskyvyn mittaamista, sen suhdetta selittäviin muuttujiin sekä suorituskykymittaristoja. Mittaristoista yksityiskohtaisimmin käydään läpi Kaplanin ja Nortonin kehittämä Balanced Scorecard mittaristo, joka jaottelee suorituskyvyn mittarit neljään näkökulmaan. Empiriaosassa käytetään näitä Balanced Scoredardin mukaisia näkökulmia suorituskykymittarien ryhmittelyn pohjana. Lisäksi teoriaosassa käydään läpi kokonaisvaltaisen laatujohtamisen perusideologia. Tutkimuksen aineisto kerättiin suomalaisista teollisuusyrityksistä kyselytutkimuksen avulla. Aineiston pohjalta laskettiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimet sekä muuttujien yksittäisten tekijöiden välille että osatekijöistä muodostettujen summamuuttujien välille. Tulokset tukivat asetettuja hypoteeseja, joten tietokoneavusteinen tuotantotapa, kilpailu ja laatujohtaminen vaikuttavat positiivisesti siihen, että teollisuusyritysten suorituskykymittaristot ovat moniulotteisia ja sisältävät sekä taloudellisia että ei-taloudellisia mittareita.
Keywords: suorituskyvyn mittaaminen; Balanced Scorecard; kokonaisvaltainen laatujohtaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|