Kaksoisrangaistavuuden kielto veronkorotusmenettelyssä - Tiilikainen, Kaisamaria (My University, 2016)
Tutkielmassa käsitellään Euroopan ihmisoikeussopimuksen tulkinnasta Suomen oikeuskäytäntöön ja lainsäädäntöön implementoitua ne bis in idem -periaatetta eli kaksoisrangaistavuuden kieltoa veronkorotukseen liittyen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tulkinnut ihmisoikeussopimusta kaksoisrangaistavuuden kiellon osalta niin, että veronkorotus rinnastetaan rikosoikeudelliseen rangaistukseen. Tämän tulkinnan huomioiminen johti Suomessa 2010-luvulla oikeuskäytännön muuttumiseen ja uuden erillislain säätämiseen 1.12.2013. Tutkielmassa tutkitaan nykyisen sääntelyn vaikutusta verotusmenettelyyn lainopillisella tutkimusotteella erityisesti Verohallinnon verotarkastustoiminnan ja talousrikostorjunnan näkökulmasta. Tutkitaan lainsäädännön nykytila ja selvitetään teoreettinen pohja sille, missä hallintoprosessi ja rikosprosessi kohtaavat verorikosten osalta ja kuinka käy-tännön toiminnassa nykyisen sääntelyn pohjalta tässä rajapinnassa toimitaan.
Keywords: Ne bis in idem; veronkorotus; verotusmenettely; verorikokset; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|