Inhimillisen pääoman ja omistuksen kansallisuuden vaikutus yrityksen tuottavuuteen - Heikinheimo, Hanna (My University, 2008)
Suorat sijoitukset Suomeen ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisen viidentoista vuoden aikana. Ulkomaalaisella omistuksella saattaa olla leimallisia piirteitä, jotka vaikuttavat yritysten kysymän työvoiman laatuun sekä yritysten menestymiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia omistuksen kansallisuuden sekä henkilöstön hankkiman koulutuksen vaikutusta yritysten tuottavuuteen ja tuottavuuden kasvuun vuosina 2000-2004. Tutkimuksen aineistona käytetään Tilastokeskuksen Tutkimuslaboratorion henkilöstöominaisuuksia kuvaavaa FLEED- aineistoa, johon yhdistellään tilinpäätösaineiston tietoja. Omistuksen kansallisuuden ja koulutuksen vaikutusta tuottavuuden tasoon ja kasvuun testataan regressioanalyysillä, kun otetaan huomioon yrityksen toimiala, koko ja vuosien vaikutus. Tulosten perusteella ulkomaalaisomisteiset yritykset ovat keskimäärin 24 prosenttia tuottavampia kuin ei-monikansalliset kotimaisessa omistuksessa olevat yritykset ja työllistävät keskimäärin koulutetumpaa työvoimaa. Tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan ole ollut nopeampaa ulkomaalaisomisteisissa yrityksissä. Yksi tulkinta korkeampaan tuottavuuden lähtötasoon saattaavat olla ulkomaalaisomisteisten yritysten omaamat yrityskohtaiset edut sekä yritysten työllistämä korkeammin koulutettu työvoima.
Keywords: Ulkomaalaisomistus; monikansallinen yritys; inhimillinen pääoma; tuottavuus; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|