Henkilöstöjohtamisen tila ja kehitystarpeet erikokoisissa pk-yrityksissä - Arpiainen, Susanna (My University, 2018)
Henkilöstöjohtamisen rooli on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Tähän on vaikuttanut näkemys siitä, että juuri yritysten henkilöstö aikaansaa niiden menestymisen ja mitä osaavampaa, innostuneempaa ja motivoituvampaa yritysten henkilöstö on, sitä tuottavampaa on heidän tekemä työnsä. Näkemys ei kuitenkaan ole valtavirtaistunut vielä pk-yritysten liiketoiminnassa. Tutkimusten mukaan pienemmät yritykset käyttävät tuottavuutta tukevia henkilöstökäytänteitä isoja yrityksiä vähemmän ja tällä on negatiivisia vaikutuksia niiden toimintaan. Tutkimuksia on kuitenkin vähemmän keskiteytty siihen, miten pk-yritykset eroavat henkilöstöjohtamisen osalta toisistaan ja mihin niiden tulisi henkilöstöjohtamiseen liitettävää kehitystyötä kohdentaa. Tällä tutkimuksella pyrittiin vastaamaan näihin kysymyksiin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu henkilöstöjohtamisen teoriaan sekä pk-yritysten liiketoimintaan. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena poikittaistutkimuksena ja sen aineisto sisälsi 337 strukturoitua haastattelua. Aineiston esianalyysinä hyödynnettiin faktorianalyysiä ja pääanalyyseinä ristiintaulukointia sekä yksisuuntaista varianssianalyysiä, joiden johdolla erikokoisten pk-yritysten eroja tarkasteltiin. Tutkimus osoitti, että erikokoiset pk-yritykset henkilöstömäärällä mitattuna eroavat henkilöstöjohtamisen osalta tilastollisesti toisistaan. Alle 50 hengen pk-yrityksissä käytetään tätä isompia vähemmän tuottavuutta tukevia henkilöstökäytänteitä. 50-99 työllistävissä pk-yrityksissä henkilöstöjohtaminen on pieniä kehittyneempää mutta isoja kehittymättömämpää. Isoista pk-yrityksistä löytyy muita kattavampi valikoima henkilöstökäytänteitä. Suurta eroa yritysryhmien väliltä ei löytynyt olemassa olevien henkilöstökäytänteiden toimivuuden tasosta, lähinnä vain yrityksissä käytettävissä olevien henkilöstökäytänteiden kirjosta. Merkittävimmät erot yrityskokojen välille muodostui suorituksen johtamisen ja henkilöstöresurssien varmistamisen käytänteistä. Kehitettävää kaikilla kokoluokilla on vielä jokaisessa henkilöstöjohtamisen osa-alueessa.
Keywords: Pk-yritys; henkilöstöjohtaminen; henkilöstökäytännöt; strategisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|