Arkkitehtien ja suunnittelijoiden brändipreferenssit kaupallisessa kalustamisessa - Saksala, Annika (My University, 2026)
Kaupallisen kalustamisen, eli esimerkiksi toimistotilojen, julkisten rakennusten ja hotellien, hankintaprosesseissa loppuasiakas on harvoin ainoa ostopäätökseen vaikuttava taho. Sen sijaan ostopäätösten takana on pitkä vaikuttajaketju, johon kuuluu useita toimijoita. Keskeisiä asiantuntijoita tässä vaikuttajaketjussa ovat arkkitehdit ja suunnittelijat, jotka suunnittelevat rakennuksen päärakenteet, tilat ja esteettisen ilmeen, ja siksi heillä on ratkaiseva rooli siinä, millaiset tuotteet ja brändit projekteissa lopulta määritellään. Kaupallista kalustamista sekä arkkitehtien ja suunnittelijoiden brändipreferenssien muodostumista on aikaisemmin tutkittu rajallisesti. Tämä tutkimus tuottaa uutta tietoa toimialan erityispiirteistä ja tarjoaa liiketoiminnallisesti relevantteja näkökulmia eri toimijoille kaupallisen kalustamisen toimialalla. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat arkkitehtien ja suunnittelijoiden brändipreferensseihin kaupallisen kalustamisen projekteissa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu B2B-hankinnan sekä brändipreferenssikirjallisuuden keskeisiin havaintoihin, ja käsittelee erityisesti, miten tuoteominaisuudet, brändiin liittyvät tekijät sekä toimittajasuhteet ohjaavat spesifioijien päätöksentekoa B2B-hankintakontekstissa. Lisäksi analysoidaan arkkitehtien ja suunnittelijoiden roolia hankintaprosessissa sekä heidän käyttämiään tiedonlähteitä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, ja tutkimusaineistona toimii viisi puolistrukturoitua asiantuntijahaastattelua. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla abduktiivista päättelylogiikkaa hyödyntäen. Tutkimustulosten perusteella arkkitehdeillä ja suunnittelijoilla on vahvoja brändipreferenssejä, jotka muodostuvat useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Keskeisessä roolissa on toimintaympäristö, jossa brändivalintoja tehdään: B2B-hankinnan yleispiirteet, kuten budjettikeskeisyys, riskin minimointi ja asiakkaan toiveiden huomiointi, asettavat reunaehdot valinnoille. Näiden puitteissa keskeisimmiksi brändipreferenssejä ohjaaviksi tekijöiksi tutkimusaineistosta nousevat tuotteen laatu, aiemmat kokemukset ja tuttuus sekä toimivat toimittajasuhteet. Tämä tutkimus osoittaa, että brändipreferenssit eivät ole ainoastaan brändiin liittyvä ilmiö, vaan ne kytkeytyvät tiiviisti hankintaprosessin käytännön realiteetteihin ja suunnittelijan ammattirooliin. Näin ollen niiden ymmärtäminen edellyttää tarkastelua osana laajempaa B2B-hankinnan kontekstia, ei erillisenä ilmiönä. Tutkimus täydentää aiempaa kirjallisuutta tarjoamalla uutta empiiristä ymmärrystä spesifioijien roolista ja brändipreferenssien muodostumisesta kaupallisen kalustamisen toimialalla.
Keywords: arkkitehdit; suunnittelijat; brändit; markkinointi; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|