Kuluttajaportaalin kriittiset menestystekijät - Koiso-Kanttila, Niklas (My University, 2003)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia ja analysoida kuluttajaportaalien (b2c) kriittisiä menestystekijöitä. Painopiste on tässä tutkimuksessa liikkeenjohdon strategiassa, toiminnan kehittämisessä ja markkinoinnissa. Vaikka kyse on pitkälti teknologiapainotteisesta alasta ei tutkimus käsittele teknologisia menestystekijöitä tai Internet sivuston rakennetta. Tutkimus käsittelee menestystä yleisellä tasolla, tarkoittaen hyvän menestyksen saavuttamista kaikilla yrityksen osa-alueilla. Menestyksen mittareiksi on tässä tutkimuksessa kuitenkin määritelty asiakastyytyväisyys, yhteistyökumppanien tyytyväisyys, asiakkaiden lukumäärä sekä liiketaloudellinen tulos. Tutkimusongelma on: Mikä tekee portaalista menestyvän ja mitkä ovat sen kriittiset menestystekijät. Tutkimuksen empiirinen osa on toteutettu touko- kesäkuussa 2002. Tutkimuksen materiaali koostuu viidestä henkilökohtaisesta haastattelusta, joihin osallistui viisi yritysjohtajaa merkittävistä suomalaisista kuluttajaportaaleista. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että menestyminen portaaliliiketoiminnassa on todellista moniosaamista ja monien hyvin tehtyjen asioiden yhteistulos. Keskeisiksi asioiksi voidaan kuitenkin nostaa toimiva strategia ja ansaintalogiikka, asiakaslähtöisyys ja palvelujen personointi, onnistunut brandistrategia sekä toimiva yhteistyö yrityksen eri sidosryhmien kanssa.
Keywords: Portaalit; kriittiset menestystekijät; Internet; sähköinen kaupankäynti; e-brandi; fi=Markkinointi|en=Marketing|