Metso Outotecin termistönhallintaprosessin muodostaminen - Nuttunen, Suvi (My University, 2022)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten suuren yrityksen termistönhallintaprosessi tulee muodostaa, jotta se vastaa yrityksen tarpeisiin samalla parantaen yrityksen sisäistä ja ulkoista viestintää. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan vuonna 2020 fuusioituneen Metso Outotecin termistönhallintaprosessin muodostamista. Tutkimus oli kokonaisuudessaan laadullinen ja tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Teemahaastattelut toteutettiin Metso Outotecin toimesta valituille henkilölle, joilla on asiantuntemusta termistönhallintaan liittyvistä toiminnoista. Haastattelun teemat pohjautuivat sanastotyön ja termistönhallinnan teorioihin ja terminologian alalla hyväksi todettuihin käytänteisiin. Kerätty aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Apuna käytettiin sekä aineiston teemoittelua että ryhmittelyä. Aineisto teemoiteltiin haastattelun rungon mukaisten teemojen mukaan ja ryhmittely toteutettiin haastateltavien taustatietojen perusteella. Sisällönanalyysin jälkeen analysoitiin yrityksen termistönhallinnan nykytilaa sekä SWOT-mallin että termistönhallintaprosessin kypsyysmallin avulla. Nykytila-analyysin tulosten pohjalta yritykselle muodostettiin termistönhallintaprosessi, jossa haastateltavien näkemykset avainhenkilöistä ja heidän vastuunjaoistaan huomioitiin. Termistönhallintaprosessin muodostamiseen käytettiin apuna alalla luotuja termistönhallintaprosessien malleja sekä sanastoprojektien malleja. Haastateltavien vastauksista korostui tarve yhteisiin sääntöihin, vastuunjakojen määrittelyyn sekä selkeään ja yhdenmukaiseen viestintään. Sanastotyön hyödyntäminen koettiin tarpeelliseksi erityisesti käyttöohjeiden ja varaosakirjojen käännöksissä. Tutkimus osoitti, että Metso Outotecin termistönhallinnan nykytilanne on termistönhallintaprosessin kypsyysmallin mukaan alkeellinen eikä fuusio ole vaikuttanut tilanteeseen. Tällä hetkellä termistönhallinnalla ei ole vastuuhenkilöä ja sanastotyötä tehdään silloin kun muilta työtehtäviltä on aikaa. Termistönhallinnan nykytilannetta voidaan parantaa kypsyysmallin mukaisesti ottamalla seuraavaksi käyttöön keskitetty termipankki, jota kaikki yrityksen työntekijät pääsevät hyödyntämään työssään. Tutkimuksessa muodostettu termistönhallintaprosessi mukailee suurilta osin alalla hyväksi todettuja käytänteitä, sillä tutkimus osoitti, että yrityksen tarpeet termistönhallintaprosessille eivät ole erityislaatuisia. Tästä johtuen Metso Outotecille muodostettua termistönhallintaprosessia voidaan myös osittain soveltaa muissa yrityksissä. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että termistönhallinnan työtehtävien toteuttaminen tutkimuksessa muodostetun termistönhallintaprosessin mukaisesti parantaa termistönhallinnan tilannetta yrityksessä. Lisäksi voidaan todeta, että kyseisen termistönhallintaprosessin mukaan toimiminen selkeyttää ja yhdenmukaistaa yrityksen sisäistä ja ulkoista viestintää.
Keywords: sanastotyö; terminologia; yritykset; prosessit; termipankit; viestintä; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|